Borsodi siker a NER világában

Megosztás

A Földes Ferenc Gimnáziumból indult a két pénzügyi szakember, most a NER bankholdingjának vezetői.

Mészáros Lőrinczet sokan tartják a NER malacperselyének. Nevét leginkább az építőipari vállalkozásai és az Orbán Viktorhoz fűződő régi barátsága kapcsán ismerhetjük – emellett a Bödőcs Tibor-féle poénok vaskos céltáblájaként kerül elő mostanság leginkább. Ezek tükrében kevesen gondolnák őt a Wall Street farkasának, pedig a pénzvilágban is mélyen benne vannak a cégei.

A Mészáros érdekeltségébe tartozó Magyar Bankholdink (MBH Bank Nyrt.) a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúziójából jött létre, és azóta megszerezte a Duna Takarékot, és ez a pénzügyi konglomerátum lesz valószínűleg a Fundamenta-Lakáskassza új tulajdonosa is – utóbbi, még meg nem erősített hírt két napja szellőztette meg a Telex.

A holding élére Mészárosnak két olyan vezetőt sikerült leigazolnia, akiket nemzetközi szinten is a legjobb szakemberek között tartanak számon. Vinnai Balázsról és Pecsenye Rolandról van szó, akik az online bankolás világából érkeztek. A páros története igazi szilícium-völgyi sztori, csak éppen Borsodból.

A témáról a Partizán készített riportot. Ebben Vinnai elmeséli, hogy egyszerű webfejlesztő cégként indultak, de folyamatosan monitorozták a piacot, keresték mi lenne az a speciális irány, amire érdemes lehet ráállniuk. A céget egy osztálytársával, Pecsenye Rolanddal alapította. 2014-re meghatározó vállalkozássá váltak mind a Közel-Keleten, mind Európában – fel is vásárolta egy globális multi, valószínűleg milliárdos összegért. Az viszont rejtély, hogy miért érte meg nekik csatlakozni 2021-ben a NER presztízs beruházásához. A Magyar Bank Holdingnál mindketten fontos szerepet visznek: Vinnai Balázs digitalizációért felelős vezető, Pecsenye Roland pedig főtanácsadó és vezető testületi tag.

És mi a megyei kötődés a sztoriban?

Vinnai Balázs Pecsenye Rolanddal mindketten a Földes Ferenc Gimnázium tanulói voltak. Pecsenye a középiskolát követően a müncheni Euro-Business-College-re járt. Vinnai a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett 2001-ben. 1997-ben, még egyetemista korában alapították meg első cégüket, a digitális banki termékekkel és webes alkalmazásokkal foglalkozó Interactive Net Designt (IND). Ez az egyik legsikeresebb magyar startup lett. Vinnai Balázs egyébként a tokaji önkormányzattal együttműködésben 2001-ben megalapította a Tokaj.hu Kft.-t.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek