Lámpás felvonulás a tiszta vízért Alsózsolcán

Megosztás

A tiszta vízért szervez lámpás felvonulást az Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület szombat délutánra.

Ahogyan arról már a Debrecenbe tervezett akkugyár kapcsán is írtunk, nem elhanyagolható mértékű környezetterhelést jelentenek ezek az üzemek az adott régiónak. A rendkívül magas vízigény miatt aggódnak az alsózsolcai lakók is, ezért békés demonstrációval szeretnék felhívni a figyelmet a problémára.

A tervek szerint a Herman Ottó Általános Iskola épülete előtt gyülekeznek a résztvevők, majd közösen indulnak a második csatlakozási ponthoz, a Gyár úti vasúti átjárót követő első kanyarhoz. Ezen a helyszínen elhangzanak a beszédek, majd az akkubontó épületéhez sétálnak az egybegyűltek.

A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy fényforrásról (elemlámpa, mécses, fejlámpa) mindenki saját maga gondoskodjon.

A legutóbbi alsózsolcai lakossági fórumon Erdei Sándor Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy az itt található vízből Miskolc vízkészletét is szokták pótolni, illetve eljut Belegrád-Hernádkak vonalán a Borsodi Sörgyár vízfelhasználási céljaira, és a Hell energiaitalgyárba is, sőt már Edelény felé is készülnek tervek a vízpótlási vonal meghosszabbítására. A képviselő szerint így az egész régió vízellátása veszélybe kerülhet.

Az utóbbi hetekben többször is szóba került az alsózsolcai akkubontó ügye a Parlamentben. A momentumos Lőcsei Lajos a hétfői ülésen erősen bírálta Csöbör Katalint, aki szerinte nem az üzem ellen tiltakozó helyiek érdekeit képviseli, hanem “helytartóként” viselkedik.

Hegedűs Andrea pedig arról beszélt: “A magyar kormány ezúttal Alsózsolcát szemelte ki arra egy szlovén cégen keresztül, hogy az egyik legveszélyesebb, legszennyezőbb tevékenységet folytassák a településen: használt és selejt akkumulátorokat szereljenek szét. Több ezer tonnányi ártalmas vegyianyagot fognak így felhalmozni, amely nemcsak környezetszennyező, a lakosok egészségét veszélyeztető, hanem balesetveszélyes is lesz.”

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek