DK: Mit titkol a Fidesz az alsózsolcai akkufeldolgozó gyárról?

Megosztás

Újra az Alsózsolcára tervezett akkumulátor hasznosító azonnali leállítását követelte a Parlamentben kedden Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában.

Nem először közvetíti az alsózsolcaiak hangját az ország házában, hiszen a településen élők elutasítják a beruházást. Különös aktualitását az adja a felszólalásnak, hogy hétfőn kezdte meg a munkaerő- toborzását az akkumulátor-feldolgozó gyár az egyik legnagyobb álláskereső portálon – áll az ellenzéki párt közleményében.

Hegedűs Andrea arról beszélt: “A magyar kormány ezúttal Alsózsolcát szemelte ki arra egy szlovén cégen keresztül, hogy az egyik legveszélyesebb, legszennyezőbb tevékenységet folytassák a településen: használt és selejt akkumulátorokat szereljenek szét. Több ezer tonnányi ártalmas vegyianyagot fognak így felhalmozni, amely nemcsak környezetszennyező, a lakosok egészségét veszélyeztető, hanem balesetveszélyes is lesz.”

“Nem csoda, hogy a múlt héten már nem az első alsózsolcai lakossági fórum fulladt botrányba. Nincs olyan ember, aki józan ésszel az akkugyár megépítése mellett érvelne kivéve persze, ha olyan pénzéhes, és az emberekkel nem törődő, mint Önök, élükön Csöbör Katalinnal, a térség országgyűlési képviselőjével. Nem akarja ezt az akkubontót a helyi polgármester, a képviselőtestület, és ami a legfontosabb, nem akarják az ott lakók sem, de Önök éppen őket ki is hagyták a döntés meghozatalából.”

“Nem mintha ez a döntés különösebben kilógna a sorból: Orbán Viktor 13 éven át tartó kormányzása alatt egy olyan alkalom sem volt, amikor az emberek mellett döntöttek volna a nagyvállalatok helyett. Önök szépen lassan az akkugyárak országává tesznek minket, mit sem törődve azzal, hány ember életét teszik ezzel tönkre. Kiszolgálják a multikat és a milliárdosokat, közben a tisztességesen dolgozó emberek boldoguljanak úgy, ahogy tudnak: leginkább sehogy” – fogalmazott a képviselő.

“Márpedig számunkra a DK-ban nem erről szól a kormányzás. A Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után. A mindenható vállalati profit helyett európai béreket és nyugdíjakat, magánkórházak és magániskolák helyett erős állami egészségügyet és oktatást, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarunk.”

“Elég volt abból, hogy a nagyvállalatoknak adókedvezményekkel, milliárdos állami támogatásokkal jópofiznak, miközben az embereknek, a kisvállalkozásoknak megszorítások és hatalmas adók járnak. Követeljük, hogy az alsózsolcai, valamint az összes tervezett akkumulátorgyár építését azonnal állítsák le, és soha többé egy beruházást se kezdjenek el a helyiek megkérdezése nélkül! Épp itt az ideje, hogy végre az emberek számítsanak Magyarországon a külföldi nagyvállalatok helyett!” – tette még hozzá.

Az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Koncz Zsófia válaszában azt hangsúlyozta, hogy a beruházásoknál a legszigorúbb szabályok szerint járnak el, ha ezeket mégsem tartanák be, akkor a környezetvédelmi hatóságok fellépnek.

Hegedűs Andrea a parlamenti államtitkár asszony válasza után továbbra is értetlenül áll az előtt: hogyan toborozhat egy olyan gyár munkaerőt, amelyik sem létesítési, sem környezetvédelmi engedéllyel nem rendelkezik? Az álláshirdetésben Alsózsolca munkavégzési hellyel ugyanis a következő felhívással keresik a technikusokat: Egy Miskolc környéki újonnan létrejött csúcstechnológiás, innovatív vállalat, amely lítiumos akkumulátorok újrahasznosítására összpontosít…

Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője és a Demokratikus Koalíció miskolci szervezte arra kíváncsi: mit tud és mit titkol a Fidesz az alsózsolcai és miskolci emberek elől?

Forrás: Demokratikus Koalíció közleménye

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek