Helyenként már fagyott is hajnalban, hétvégén mégis visszatérhet a késő nyár

Megosztás

A hét második felében megenyhülnek az éjszakák és jelentősen erősödik a nappali felmelegedés is.

Néhány napja megérkezett az igazi ősz hazánkba és azon belül Borsodba is, kedd és szerda hajnalban helyenként fagypont alá is csökkent a hőmérséklet. Csütörtöktől azonban változik a helyzet az Időkép előrejelzése szerint: nagyjából 15-17 fokkal melegebb levegő érkezik Afrika felől. Ez természetesen a talaj közelében, vagyis a kétméteres magasságban mérhető hőmérsékletekre is hatással lesz: megenyhülnek az éjszakák, jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

Mindezek fényében csütörtök hajnalban ugyan északkeleten még lehet gyenge fagy, de máshol már nem fog fagyni. A péntekre virradó éjszaka az ország nagy részén már kifejezetten enyhe időt hoz, az ország északkeleti felén lesznek olyan helyek, ahol éjjel emelkedni fog a hőmérséklet. Az északkeleti harmadban 7 és 12, máshol 13 és 19 fok között alakulnak a minimumok.

Ha pedig mindez nem lenne elég, várhatóan szombat hajnalban akár egy póló vagy vékony pulóver is elegendő lehet, a jelenlegi számítások szerint az ország délkeleti felén ugyanis nagy területen 20 fok körül, kevéssel 20 fok fölött maradhat a legalacsonyabb hőmérséklet – jó eséllyel rekordok is dőlhetnek október utolsó harmadára fordulva.

Értelemszerűen mindez azzal jár, hogy a nappali felmelegedés is ugrásszerűen erősödik, pénteken és szombaton nyárias melegben lesz részünk – írja az Időkép.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek