A csecsemővel egyedül maradó nők és a miskolci Várva Várt Alapítvány

Megosztás

Krízishelyzetben lévő anyáknak segít a Várva Várt Alapítvány, amely immáron 25 településen, elsősorban megyeszékhelyeken van jelen. A szervezet azt is felvállalta, hogy amennyiben egy baba a megszületése után valamely körülmény miatt nem tud a vér szerinti szülőknél maradni, akkor az örökbeadásban is közreműködnek. Emellett az „Értékes vagy” elnevezésű prevenciós programmal azon dolgoznak, hogy minél több esetben döntsenek a nők a magzat megtartása mellett. A cél az, hogy a várandósság miatt krízishelyzetbe került nők el tudják kerülni a terhességmegszakítást. Olyan kismamáknak nyújtva támogatást, akik valamely külső életkörülmény miatt választanák az abortuszt. Amennyiben megfelelő támogatást kapnak, akkor viszont vállalni tudják a gyermeket.

Miskolcon 2019. óta érhető el a Várva Várt Alapítvány. A szervezet elsősorban önkéntesekkel dolgozik, csupán a működtetéshez szükséges feladatok ellátását végző munkatársak vannak főállásban. A Vörösmarty utca 45-ben várják azokat, akiknek a tárgyi adományok segítséget jelentenek. Nem csupán a babaváráshoz szükséges eszközökkel, babkocsival, járókával, babaruhákkal állnak rendelkezésre.

Olyan társadalmi összefogásra példa az Várva Várt Alapítvány tevékenysége, amely túlmutat a civil szerveződésen. Hiszen munkájuk során szorosan együttműködnek többek között a védőnői hálózattal, kórházakkal, a Miskolci Áldozatsegítő Központtal, valamint a megyében működő Anyaotthonokkal.

Polonkainé Valcsev Ivanov Éva, B-A-Z.megyei önkéntes koordinátor avatja be az olvasókat az Alapítvány tevékenységébe.

Miben tudnak segíteni az Önökhöz kerülő, krízishelyzetben lévő kismamáknak és családoknak? 

Mi nem klasszikus értelemben vett karitatív tevékenységet folytatunk, hanem összetett, sokrétű szakmai munkát végzünk. Szoros együttműködésünk van egészségügyi és szociális szervezetekkel. Például minden esetben azonnal felvesszük a kapcsolatot a területileg illetékes védőnővel, felhívva a figyelmét a látókörünkbe került, krízishelyzetben lévő várandós kismamára. 

Elég konkrétan megfogalmaztuk azt, hogy mit tekintünk krízishelyzetnek. Minden olyan körülményt, ami a magzatot veszélyezteti vagy a megszületését akadályozza. Haláleset is krízishelyzet, amikor az anya belehal a szülésbe, vagy az apa hal meg váratlanul.

Olyan nők és családok számára adunk segítséget, akiknél például néhány tárgyon, eszközön is múlhat az, hogy be tudják-e vállalni a babát. A gyermek hat hónapos koráig, egyszeri alkalommal adunk adományt, ami nem pénzbeli juttatást, hanem minden esetben tárgyi, illetve eszközbeni támogatást jelent. Többek között babakocsit, kiságyat, járókát, babakádat, pelenkát, babaápolási szereket adunk annak érdekében, hogy minden meglegyen. A krízishelyzetben lévő anyuka megmondja, mi hiányzik a születendő gyermek érkezéséhez. Előfordul, hogy a családsegítő, a védőnő, vagy a gyámhivatal jelez az alapítványunk felé, hogy megszületett egy gyermek, akit a család nem tud hazavinni a kórházból, mert nincsenek meg a megfelelő körülmények. Borsodban meglehetősen sok család él szociális, anyagi értelemben vett hátrányos helyzetben. Bár tudjuk, hogy ez nehézséget jelent, azonban a Várva Várt Alapítvány azt nem tudja felvállalni, hogy szociális alapú, anyagi segélyt nyújtó szervezetként működjön. Mi kifejezetten a baba megszületését támogatjuk krízishelyzetben lévő szülőknél. Ezt a területet vállaltuk fel, ez a mindennapi feladatunk. Minden esetet egyénileg mérlegelünk, esetkezelési adatlapon tartjuk nyilván az adatokat és azt, hogy mit kapott a hozzánk forduló.

Nagyságrendileg mennyi esetben tudtak segíteni?

Országos viszonylatban a tavalyi évben közel 450 nő és család kapott a Várva Várt Alapítványtól valamilyen támogatást. Ebből Borsod megyében 126 eset volt. Ez arányaiban meglehetősen nagy szám, ami azt jelenti, hogy az országos esetszám mintegy 25%-a, tehát a szervezetünkhöz forduló krízishelyzetben lévő várandós anyukák egynegyede ebben a megyében él.

Milyen formában történik a segítségnyújtás? Három fő típusa van. Az egyik a már említett tárgyi és eszköz támogatás, amikor a krízishelyzet miatt a baba megszületéséhez szükséges körülmények és eszközök megteremtése a feladat, és ez egyszeri adományozással megoldható. A másik, amikor a várandósság folyamán többször is találkozunk a kismamával, mentális támogatást adunk, segítünk abban, hogy a babavárás során fel tudjon készülni a szülésre és az anyaságra. A harmadik a legnehezebb, amikor örökbeadásra van szükség, mert az anya semmiféleképpen nem tudja vállalni a gyermek felnevelését. Ilyenkor minden szempontból ott kell lennünk mellette. Segítenünk kell a várandósság időszakát, a baba biztonságos világra hozását, valamint az örökbeadási folyamatot. Természetesen az elsődleges cél az, hogy a kicsi a vér szerinti szüleivel tudjon maradni. Amennyiben ez nem megoldható, akkor mindenképpen arra kell törekedni, hogy biztonságos körülmények között, örökbeadás útján, családba kerüljön a gyermek.

A Várva Várt Alapítvány tevékenysége kiterjed arra, hogy olyan nőknek nyújtsanak támogatást, akik terhesség megszakításra készülnek a körülmények nehézségei miatt?

Egyáltalán nem ritka eset. Külön munkacsoport foglalkozik nálunk az ilyen helyzetben lévő anyukákkal. Természetesen itt nem arról van szó, hogy a valós szándéka ellenére bármire is rábeszéljük, azonban érvelünk a baba megtartásáért. Teljes mértékben az anya mellett állunk a várandósság időszakában. Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy minél több megfogant magzat szülessen meg, és maradjon együtt a szüleivel. Amennyiben az örökbeadás az egyetlen lehetséges megoldás, akkor pedig azt a folyamatot segítjük, hogy ez a lehető legkíméletesebb módon történjen meg. Hiszen mind az abortusz, mind a gyermek örökbeadása traumatikus élmény egy nő számára. Különösen akkor, ha ez nyomatékosan az életkörülmények hatására történik így.

Azokban az esetekben, amikor elkerülhetetlen a terhesség megszakítása, van valamilyen további kapcsolattartás?

Amennyiben az anya igényli a támogatásunkat, akkor ott vagyunk mellette a traumatikus élmény után is. Azonban az a tapasztalat, hogy a nők többsége mielőbb szeretne „eltávolodni” ettől az élménytől. Ebben közrejátszik a veszteségélmény okozta lelki teher, egyfajta szégyenérzet is kialakulhat, illetve maga az abortusz élmény és annak hatása alól szeretnének a nők szabadulni. Ezért a legritkább esetben akarnak további kapcsolatot tartani. Ugyan ez a megfigyelés az örökbeadással végződő várandósságoknál is. Ott is nagyon ritka, hogy az örökbeadó anya tartani szeretné velünk a kapcsolatot a folyamat lezárulását követően.

Az Alapítvány követi valamilyen formában az örökbeadott gyermekek sorsát?

Igen. Erre van is egy protokollunk. Mi nyílt örökbeadással segítünk. Az első 6 hét után válik jogerőssé az örökbeadás. A jogerőre emelkedést követően a gyermek 3 hónapos korában, 6 hónapos korában és egy évesen, a gyermek születésnapjakor kap fotókat a vérszerinti anya.  Emellett az örökbefogadó családok gyakran küldenek az Alapítványhoz később is fotókat. Így hosszabb távon is látjuk a munkánk eredményét.

Borsodban mennyi magzat életét sikerült az Alapítvány segítségével megmenteni?

Idén már közel 20 nőnek tudtunk abban segíteni, hogy meg tudja tartani a babáját. Elmondhatjuk, hogy mindegyik esetben jó döntés volt. A szülők egyáltalán nem bánták meg, hogy a gyermek megszületése mellett döntöttek. Nagy öröm minden eset, amikor sikerül megmenteni egy életet.

Eddig elsősorban az anyákról beszéltünk. Az apukák mennyire vanhatók be a folyamatba?

Sajnos az a tapasztalat, hogy a nők többsége nagyon magára marad ezekben a krízishelyzetekben. Nem ritka, hogy amikor egy nem kívánt terhesség kiderül, akkor az apa „kicsekkol” a történetből. Ez gyakran akkor is így történik, ha a nő házasságban, élettársi kapcsolatban, vagy stabilnak tekinthető párkapcsolatban él. Ez még jobban megnehezíti az anya helyzetét. Érzelmileg és az életszervezés tekintetében is mélyíti a krízist. Annál is inkább, mert ebben az esetben a döntések teljes felelőssége a nőt terheli, és a következményekkel is elsősorban neki kell szembenéznie. Nem csak a védőnő bevonására van ilyenkor szükség, hanem adott esetben anyaotthoni ellátást is biztosítani kell a kismamának. Ezeknél a történeteknél is előfordul, hogy az örökbeadás mellett kell dönteni, ha az anya nem tudja megoldani, hogy egyedül vállalja fel a gyermek felnevelését. Ami nem csupán anyagi értelemben nehéz. Egy csecsemővel egyedül maradó nő munkavállalási esélye lényegesen rosszabb. Sajnos olyan esetekkel is találkozunk, amikor a várandós anyuka bántalmazó kapcsolatból kénytelen elmenekülni. Amikor ilyen krízishelyzettel fordulnak hozzánk, akkor mi azonnal felvesszük a kapcsolatot az Áldozatsegítő Központtal. Országosan van keretszerződésünk velük. Az ő segítségükkel akár úgy is kimenthetővé válnak a bántalmazott várandós anyukák, hogy menedékházba viszik őket. Ilyenkor még mi sem tudjuk, hogy hova kerülnek. Ez azért fontos, hogy a bántalmazó ne találhasson rájuk.

Milyen formában lehet a Várva Várt Alapítványhoz fordulni?

Felkereshetik az Alapítványt személyesen, hívhatnak bennünket a krízisvonalon, vagy kapcsolatba léphetnek velünk a honlapon keresztül. Ott vagyunk a közösségi oldalakon is, tehát igyekszünk a legszélesebb körben ismertté és könnyen elérhetővé válni.

Azonban nem csak az fontos, hogy a krízishelyzetben lévő nők, családok ránk találjanak. Civil szervezetként, önkéntesekkel dolgozunk a bajbajutott emberekért. Azért, hogy minél több megfogant gyermek élete megmaradjon. Ezt a munkát viszont csak úgy tudjuk hatékonyan végezni, ha megfelelő mennyiségű támogatás, adomány érkezik be hozzánk, amit oda tudnunk adni a családoknak. Említettem, hogy mi elsősorban tárgyi adományokkal, eszközökkel segítünk. Ezek nem csak úgy kerülnek hozzánk, hogy behozzák azok a szülők, akiknek már nincs szükségük az adott dologra. Azt is rendszeresen figyeljük, hogy a használt holmikra szakosodott weboldalakon milyen kínálat van azokból a tárgyakból, ami egy baba megszületésekor elengedhetetlenül szükséges. A pénzadományoknak tehát azért van jelentősége, mert ezekből a befolyó összegekből tudjuk megvásárolni és adományként átadni a családok részére azt, amire szükségük van

Személyes formában az Aranyóra ügyeletünk áll rendelkezésre azoknak, akik felajánlani szeretnének. Miskolcon, a Vörösmarty utca 45-ben van helyiségünk.  Itt minden pénteken 16 és 18 óra között tudjuk átvenni a tárgyi adományokat. Ugyanebben az időben várjuk azokat is ezen a címen, akiknek segítségre van szükségük.

A témában született korábbi cikkeinket ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT találja.

Szerző: Csaba Beatrix

Fotók: Várva Várt Alapítvány

Kapcsolódó cikkek