Kiváló 9 milliárdos autóipari beruházást bulizott ki Miskolc, már le is tették az alapkövet

Megosztás

A Meleghy Automotive Hungary Kft. miskolci gyárának alapkövét a déli ipari parkban helyezték le, már első körben is 50 új munkahely jön létre. A megnyitóról természetesen nem hiányozhatott az ismét előkerülő Csöbör Katalin sem.

Az alsózsolcai akkumulátorgyárral kapcsolatban nem csillapodnak a kedélyek, ott hiába is keressük Csöbör Katalint, akinek az asszisztálásával a Fidesz Miskolc mellé kívánja telepíteni a mérgező és veszélyes anyagokkal dolgozó külföldi akkufeldolgozót. Alsózsolca azonban határozottan ellenáll és minden követ megmozgat, hogy ez ne sikerülhessen a kormánynak.

Történnek azonban jó dolgok is Miskolcon és környékén, olyan autóipari beszállító érkezik a déli ipari parkba, amely német prémiummárkáknak beszállítója már jó ideje, több országban vannak gyárai és nem mérgező anyagokkal dolgozik. Az alapkőletétel csütörtökön megtörtént.

Az egyik legnagyobb tradíciókkal rendelkező német autóipari beszállító-vállalat valósít meg zöldmezős beruházást Miskolcon. A közel százéves múltra visszatekintő Meleghy Automotive családi cégként indult, ma már a világ legnagyobb autógyárainak gyárt karosszériaelemeket.

A miskolci gyárukból fogják kiszolgálni a BMW-t, a Mercedest, és várhatóan a Volvo számára is itt gyártanak majd. A beruházás 9 milliárd forintból valósul meg, a kormány 1,1 milliárd forintos vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosít ehhez. Első körben 55 munkahely jön létre.

Meleghy Gyula, a Meleghy Automotive elnök-vezérigazgatója felelevenítette, hogy először 2019-ben jártak Miskolcon, a szomszédos Spinto Hungária Kft. vezetőivel találkoztak.

– Láttuk, hogy Miskolc megfelelő lesz számunkra. Nagyon boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk, köszönjük a polgármester és a Miskolc Holding Zrt. együttműködését, a kormány és a HIPA támogatását – tette hozzá.

A gyártás kapcsán elárulta, hogy alumíniummal és fémmel fognak dolgozni, fontos beszállítói lesznek a debreceni BMW-gyár számára. De ez csak az első lépés, a tervek szerint müncheni, regensburgi és lipcsei német gyárak igényeit is igyekeznek majd kielégíteni.

A magyar felmenőkkel is rendelkező Meleghy Gyula elmondta, családi vállalkozásként indultak, ma már 1500 dolgozójuk van, éves forgalmuk eléri a 400 millió eurót, Cseh- és Spanyolországban is vannak gyáraik.

Ismertette azt is, hogy a miskolci üzem “erősen automatizált” lesz, első körben több mint ötven munkatárssal számolnak, de a létszám száz főre is bővülhet. Maga a gyártócsarnok körülbelül 7 ezer négyzetméteres lesz, de ezt bővíthetik majd akár 1300-1500 négyzetméterre is.

Az alapkőletételen jelen volt Miskolc polgármestere is. Veres Pál a Minap.hu érdeklődésére rámutatott, a beruházás a város története szempontjából is érdekes, hiszen egy olyan cég jön, ami autókarosszéria-elemeket fog gyártani, építve a miskolci fémipari és hegesztéstechnikai hagyományokra.

– Nagy volt a verseny, hiszen több országban jelen vannak már, de nagy örömünkre szolgál, hogy Miskolcot választották – mondta a városvezető, hozzátéve: az, hogy a BMW debreceni gyárának az igazgatója is tiszteletét tette az alapkőletételen, mutatja, mennyire fontos a beruházás, és milyen fontos a kapcsolat a beszállítók és az anyavállalat között.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek