“Tovább trükköznek az alsózsolcai akkubontó engedélyeivel”

Megosztás

Miskolcon járt az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet, aki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a beruházás ellenzőinek nem szabad fellélegezni, amikor azt olvassák, hogy a szlovén cég maga kezdeményez környezetvédelmi hatásvizsgálatot, mert az ilyen eljárások “megrendelésre készülnek”, és pusztán “a politikai akaratot” tükrözik.

Az ellenzéki politikus elmondta azt is, hogy a kormány “nagy erővel folytatja az őrületet”, melynek során Magyarországból akkumulátor-gyarmatot szeretne csinálni. Az államot az sem érdekli, hogy egy közvéleménykutatás szerint a magyar emberek több mint fele ellenzi az elképzelést, sőt betiltaná a további üzemek építését, hiszen azok tönkre teszik a környezetüket, sőt az azokban dolgozó munkások egészségét, testi épségét is veszélyeztethetik. Példának Iváncsa gyárát említette, ahol két évvel ezelőtt még “ódákat zengtek” a településre érkező koreai akkumulátorgyárról az új munkahelyek és a növekvő iparűzési adó miatt, ma viszont már a főleg éjszaka tapasztalható erős zajra panaszkodnak.

Szó esett arról is, hogy mindenki számára nyilvánvaló: a már működő akkumulátorgyárakban “hatalmas mennyiségű selejt” keletkezik, és nincs elegendő kapacitás ezeket feldolgozni. Ikladon és Abasáron több ezer, veszélyes anyagot tartalmazó hordóra bukkantak, a bátonyterenyei feldolgozó működését pedig felfüggesztették, mert “rengeteg elvárásnak nem tettek eleget”,

Szigetszentmiklóson azt kérték az ott élők, hogy zárják be az üzemet, Alsózsolcán mindezek ellenére, a lakosok akarata ellenére szeretnének egy nagyberuházást megvalósítani.

Egy friss kormányrendelet mindeközben arról beszél, hogy mostantól lehetnek olyan üzemek, amelyeket nem tud megbüntetni és bezáratni a környezetvédelmi hatóság. A jogi kiskapunak köszönhetően néhány kiválasztott cég (akár akkumulátorgyárak) olyan pozícióba kerülhet, amiben gyakorlatilag nem lehet rájuk szankciókat kivetni.

A sajtótájékoztató teljes anyaga visszanézhető a közösségi médiában, cikkünk végén ezt önök is megtehetik

Schmuck Erzsébet szerint a kormány egyszerűen le akarják nyomni az emberek torkán az akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseket, amiről azt gondolják, hogy ez lesz a záloga a túlélésüknek. A párt mindezekre reagálva azt javasolja, hogy minden önkormányzat fogadjon el egy olyan helyi határozatot, amiben kimondják: nem járulnak hozzá, hogy ott akkumulátorgyár vagy -feldolgozó létesüljön.

Révész Péter, az LMP miskolci önkormányzati képviselője már be is terjesztett egy javaslatot ezzel kapcsolatban a közgyűlés elé.(Csütörtökön ülésezik a testület, az indítványt az alábbi linken elérhető.) A politikusazt kéri, hogy a miskolciak tudta és beleegyezése nélkül ne épülhessen akkumulátorgyár vagy -feldolgozó üzem. a településen. A kérdésben a pártoknak is színt kell vallaniuk, mert “aki a határozati javaslat ellen szavaz, az nem veszi figyelembe az emberek akaratát – aki viszont mellette, az Miskolc jövőjére, biztonságára voksol” – összegzett Révész Péter.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek