Három fiatal vadmacskakölyök játszadozik a bükki erdőben – sikerült lencsevégre kapni

Megosztás

Az anya három kicsi kölyköt nevel, akik jókedvűen hancúroznak hajnalban a bükki erdőben. Az embertől magát teljes mértékben távol tartó, rejtőzködő életmódot folytató kisállatokat egy vadkamera segítségével sikerült megörökíteni.

Vadmacska cicák játszanak egy bükki patak partján. Az utolsó képen látszik, hogy az anya három kölyköt nevel – írja a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület.

A fekete-fehér képeken kicsit nehezen észrevehetőek a kismacskák, de az látszik a kockákon, hogy nagy kergetőzés folyik a patakon keresztbe dőlt fatörzsön. Hazánkban 2012 óta fokozottan védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

A vadmacskának vastag, tömött bundája van és tompán végződő farka, melyen 5-7 fekete gyűrű található. Lekerekítettebb fülek, és a „nagyobb, zömökebb megjelenés” jellemzi. Előnyben részesíti a tisztásokkal tagolt erdős és ártéri területeket. Jellemzően kisemlősökkel, madarakkal, halakkal, hüllőkkel, és ízeltlábúakkal táplálkozik. A zsákmányállatok keresése közben, vagy a párzási időszakban az ellentétes nemű házimacskák őt is közelebb csalogathatják a települések határához.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek