A holland nagykövet a független média helyzetéről is érdeklődött miskolci látogatásán

Megosztás

A múlt héten BAZ megye székhelyét kereste fel a Holland Királyság magyarországi nagykövete, Désirée Bonis, aki látogatása során többek között a helyi civil szervezetek működéséről is tájékozódott. Az emberi jogi, nőjogi, illetve a demokráciával összefüggő kérdések mellett szó esett a média helyzetéről és szabadságáról is, amelyről lapunk főszerkesztője, Czapkó Dorottya mesélhetett a diplomatának.

Hollandia és Désirée Bonis számára közismerten nagyon fontosak az európai uniós alapelvek, az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi és kisebbségi jogok betartása. A diplomata néhány napja például a Pécs Pride-on személyesen vett részt és mondott beszédet a több mint ezer felvonuló ember előtt. Az eseményről úgy nyilatkozott, hogy az azt alapvető emberi jogot ünnepelte, hogy azok legyünk, akik vagyunk, és azt szeressük, akit szeretünk – szexuális irányultságtól és nemi identitástól függetlenül.

A nagykövet asszony Miskolcon is hangoztatta a fenti elveket, és arról faggatta a helyi civil szervezetek képviselőit, melyek a legnagyobb nehézségek az észak-magyarországi régióban, milyen erőfeszítéseket tesznek az önkéntesek illetve a független sajtó az annomáliák feltárására és megszüntetésére.

Hollandia magyarországi képviselője a nap folyamán látogatást tett Veres Pál polgármesternél is, illetve találkozott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tevékenykedő magyar és holland vállalkozások több mint 30 képviselőjével. Az üzleti fórumon ismertette a nagykövetség tevékenységét, valamint a gazdasági lehetőségeket négy kiemelt ágazatban, emellett bemutatott sikeres holland vállalkozókat is.

Kapcsolódó cikkek