Vadmacskákat sikerült megmenteni és újra szabadon engedni a Bükkben

Megosztás

A Bükki Nemzeti Park számolt be arról, hogy sikeresen megmentettek két példányt a veszélyeztetett fajból és most már a szabadon engedésükre is sor került.

Évente több, sérült vagy legyengült állapotban előkerülő vadmacskát ápolnak a nemzeti park mentőállomásán. Természetvédelmi szempontból nem csupán az állatok megmentése, hanem a veszélyeztetett faj természetes élőhelyére történő visszaengedés is fontos. Idén júliusban két gyógyult egyed sikeres szabadon engedéséről számolt be a nemzetipark-igazgatóság.

Az egyik példány, egy fiatal kandúr, még tél végén került be életveszélyes állapotban, amikor az Egerből északi irányba tartó főúton elgázolták. A helyi vadgazdálkodó talált rá az út mentén fekvő, koponyasérült állatra, aki értesítette a Bükki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatát. A gyors jelzésnek és a helyszíni beavatkozásnak köszönhetően sikerült megmenteni a szerencsétlen állat életét. Többhavi ápolást követően most visszaengedhették eredeti élőhelyére. A másik szabadon engedett példány egy idősebb nőstény volt. Még májusban találtak rá lefogyva, igen rossz állapotban egy településszéli portán, ahol feltehetően hiába keresett élelmet.

A nemzeti park egri mentőállomásán ápolt vadmacskákat július elején sikeresen szabadon engedték: mindkét állat eredeti élőhelyén, tisztásokkal tagolt, nagyobb kiterjedésű erdőkben kezdett új életet – olvasható a bejegyzésben. (via Turistamagazin)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek