Borsod megye kormányközeli megyei lapja alaposan felmagasztalja az Alsózsolcára igyekvő üzem tulajdonosát

Megosztás

Készült egy riport az Andrada társalapítójával, szigorúan kormányzati szemüvegen és propagandán keresztül nézve és elkészítve. Több helyen vérzik a történet, de a legnagyobb kérdés továbbra is az, ha annyira kristálytiszta a szlovén üzem munkája, miért Németországban, Svájcban és Alsózsolcán építkeznek? Miért nem a hazájukban, netán szülővárosuk mellett?

Hasonló kérdés a magyarokban is megfogalmazódik az elmúlt egy év során megállás nélkül, ha ezek az akkugyárak annyira biztonságosak, miért nem Felcsúton, vagy Szijjártó Péter ingatlanai mellett épülnek fel? Alsózsolca továbbra is ellenáll és tiltakozik, hogy a veszélyes anyagokkal dolgozó üzem ne telepedhessen meg Zsolca és Miskolc vízbázisa felett.

A Boon.hu tehát megkérdezte Iztok Seljakot a részletekről, amiből persze az derül ki, hogy a világon semmi gond nincs, minden biztonságos, Alsózsolca pedig a világ akkunagyhatalmai közé repülne előre. Iztok Seljak, az Andrada társalapítója rámutatott: az EU kéréseit és előírásait figyelembe véve kifejlesztettek egy újrahasznosítási technológiát, amely a legbiztonságosabb és legtisztább, az emberekre és a környezetre káros hatásoktól mentes. Alsózsolcát pedig a Miskolci Egyetem közelsége miatt választották. Iztok Seljak szerint ez a beruházás Alsózsolca számára nem veszély, hanem lehetőség, amivel eddig csak a németek és a svájciak tudtak élni – vezette fel a riportot a megyei lap.

Meglepte a beruházás helyi fogadtatása?

Őszintén meglepett. Tudtuk, hogy minden új technológia kérdéseket vet fel, ezért a kezdetektől konkrét érvekkel és prezentációkkal, többek között egy „nyílt ajtós találkozóval” igyekeztünk elmagyarázni, hogy miről szól ez a beruházás, hogy az Andrada megoldást kínál a biztonságos és tiszta akkumulátor-újrahasznosításra.

Nem érzi úgy, hogy a kommunikációjuk kudarcot vallott?

De, sajnos. Sokszor alaptalanul, de esetenként joggal kritizáltak minket. Az is tény ugyanakkor, hogy ma is szívélyesen üdvözölnek minket a vállalkozók, a fiatalok, a mérnökök, a villanyszerelők, a mechatronikus szakemberek, azok, akik vonzó, biztonságos és fenntartható munkahelyeket és egyéb együttműködési lehetőségeket látnak bennünk. Ez sokat jelent számunkra. (Ezek szerint a hatalmas ellenállás a helyiek részéről annyira nem jelent sokat a cégnek – a szerk.)

Miért Magyarországot, azon belül Alsózsolca helyszínét tartották alkalmasnak a tervezett beruházásra?

Azért döntöttünk Magyarország mellett, mert az új magyarországi gyárak gyártási folyamata során hatalmas mennyiségű technológiai hulladék keletkezik, amely megfelelő, helyi, biztonságos és tiszta kezelést igényel. Ezért az EU kéréseit és előírásait figyelembe véve kifejlesztettünk egy újrahasznosítási technológiát, amely a legbiztonságosabb és legtisztább, az emberekre és a környezetre káros hatásoktól mentes. Ezt hozzuk Magyarországra.

De miért pont Alsózsolca?

A Miskolci Egyetem – amellyel együtt fejlesztjük tovább a technológiánkat – közelsége miatt, valamint a környék ipari hagyományai miatt. Meggyőződésünk, hogy Alsózsolca számára ez a beruházás nem veszély, hanem lehetőség. A város ezzel felkerül a biztonságos és tiszta Li-ion-újrahasznosítás világtérképére.

Európában van már ehhez hasonló?

Igen, de eddig csak német és svájci településen. Csak ez a két ország rendelkezik hasonlóan modern és környezetbarát újrahasznosítási képességgel. (Szlovénia miért nem? – a szerk.)

Az ellenállás a beruházással szemben nem csitul. Mi a tervük?

Értjük és komolyan vesszük az aggodalmakat. Az európai üzleti normáknak megfelelően működünk, és nem hagyhatjuk figyelmen kívül az érintettek véleményét. Ezért azt a felelős döntést hoztuk, hogy önként a legszigorúbb szabványoknak is idő előtt eleget teszünk, jelentősen kibővítjük az engedélykérelmünk dokumentációját. (Erről néhány ellenzéki erő már elmondta a véleményét, miért nagyon trükkös ez az engedélykérés.)

Az előzetes vizsgálati eljárás helyett – megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését – környezeti hatásvizsgálati eljárást kezdeményezünk, amelynek részleteiről folyamatosan tájékoztatjuk a nyilvánosságot. Megnyugtató és transzparens választ szeretnénk adni minden kérdésre, bárkitől jöjjön is. Minden szükséges információt meg fogunk tehát adni ahhoz, hogy a közelben élők megbizonyosodhassanak arról, hogy technológiánk nem jelent kockázatot a biztonságukra és az egészségükre. Őszintén sajnáljuk, hogy mindezt nem tettük meg korábban. De abban is biztosak vagyunk, hogy egy jó cél érdekében dolgozunk. A legtisztább technológiát biztosítjuk a fejlődő magyar akkumulátorágazat és az elektromos mobilitási iparág számára. Biztos vagyok abban, hogy vállalatunk jelentős mértékben tud hozzájárulni majd az üzemnek helyet adó településen élők életszínvonalának emelkedéséhez is.”

De vajon mi történik, ha megépül a gyár és valami súlyosan természetkárosító baleset történik? Annak idején a csernobili atomerőműre is azt mondták hosszú évekig, hogy biztonságos és teljes lehetetlenség, hogy felrobbanjon. A többit tudjuk. Számos fontos kérdésre azonban nem, amelyekről IDE KATTINTVA bővebben is olvashat.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek