Miskolcon sincs jó állapotban a gyerekek lelki egészsége – jön az UNICEF

Megosztás

Az UNICEF Magyarország küldetésének fontos része a hazai családok lelki, mentális egészségének megóvása és ez a munka soha nem volt még olyan fontos, mint a jelenlegi helyzetben: a szomszédban háború dúl, egyre durvább az infláció és az egzisztenciális bizonytalanság. Mindez nagymértékben fokozza a gyermekek és az őket körülvevő felnőttek szorongását, stressz szintjét.

A gyermekek mentális egészségének fejlesztésére szükség van, hiszen a nemzetközi UNICEF-jelentés szerint 7-ből 1 gyermek mentális betegségben szenved. Az öngyilkosság globálisan a negyedik vezető halálozási ok a 15-19 évesek körében, Kelet-Európában, Közép-Ázsiában, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában pedig a második. 

2021-ben az UNICEF Magyarország elindította az azóta is nagy sikerrel működő programját, a Lelki egészségóra (LEÓ) programot, melynek középpontjában a gyermekek és fiatalok mentális egészségének megóvása, megerősítése áll.

A program hamarosan Miskolcon is elérhető lesz, a szervezet várja az önkéntes segítők, pedagógusok, iskolapszichológusok és iskolai szociális segítők jelentkezését.

A Lélekkel az Egészségért Alapítvánnyal (Sulinyugi szakmai csoporttal) együttműködésben fejlesztett óratematika többek között foglalkozik a gyermekek pszichés jólléthez való jogával, a lelki egészség megőrzésének fontosságával, a nehézségek korai felismerésével és egyes stresszlevezető technikák elsajátításával.

További részletek és jelentkezés az UNICEF oldalán elérhető.

Fotó: UNICEF

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek