Hajózni kell? Gyerünk a Szinvára!

Megosztás

„Navigare necesse est, vivere non est necesse” – azaz hajózni kell, élni nem muszáj. Ezt mondta állítólag a viharos vizen Pompeius a legénységének, és a bölcsesség máig érvényes. De mi következik ebből? Erdei Sándor Zsolt önkormányzati képviselő humorral vegyített helyzetértékelése szerint a következő dolgok.

A modernkori NER arisztokrácia jachtozós népség, azaz meg kell teremteni számukra a hajózás lehetőségét bármi áron. De ettől függetlenül meg kell adni a népnek is, ami a népé.

Miskolcot egyre inkább sanyargatja a kormány, sem megfelelő életszínvonalat, sem boldogulást nem tud nyújtani a lakosságnak. Már az M30-as elkerülő ingyenességét is elvennék.

Javaslom ezért a Szinva és a Pece hajózhatóvá tételét ahhoz mérten, hogy a tömegközlekedés ilyetén bővítésével a vízi közlekedés lehetősége realizálható legyen. Ez amúgy nem fikció: már egy 2013-as, fideszes polgármesteri előterjesztésben is felmerült.

Én tíz évvel később viszont azt mondom, ha már lúd, legyen kövér: alakítsunk ki olyan a merülési mélységet, hogy akár a Rose d’Or vagy bármilyen Lady Mrd is ki tudjon kötni – mondjuk a Szinva teraszon -, és legyen Miskolc Közép-Európa Monte-Carlója.

Járulékos haszon lehet, hogy a hajózható Szinva és oldalágai segítenének kiváltani azokat a közlekedési problémákat, melyeket az M30-as északi és déli kihajtója közötti szakasz használóinak megsarcolásával terhelnének. Esetleg a Fidesz helyi képviselői által szorgalmazott városi járatsűrítésben is lehetne szerepük, ehhez csak a Tisza-tavi kihasználatlan nyaralóhajókat kellene Miskolcra szállítani.   

Meg nem erősített információk (és tréfás kedvű szerzőnk) szerint már épül is az első Szinva-kikötő

Ha jól sejtem, egy központi Szinva-kikötő kialakítása egy ponton már meg is indult a Thököly átkötésnél, és a projekthez kapcsolódó első lapátmerítés részemről már meg is történt.

Kérem, önök is tartsanak velem, támogassák, hogy legyen hajózható a Szinva, de úgy, hogy a NER-es jachtok is elférjenek. Ha megérkezik az első luxushajó, szívesen felavatom egy aranydobozos jegeskávéval. Ezt követően semmi akadálya nem lehet már annak, hogy Miskolc a Kárpátok Velencéjévé váljon – ahogyan a múlt század eleji képeslapokon elődeink is emlegették.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek