A miskolci lány tízezreknek adott erőt – Megszólalt a gyászoló édesapa

Megosztás

Juhos Zsófiánál tavaly áprilisban diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot. A miskolci lány akkor eldöntötte: nem engedi, hogy betegsége határozza meg az életét. TikTok videókon keresztül mutatta be a betegséget, a kezeléseket és ezzel tízezreknek adott erőt.

Juhos Zsófiát az élet hatalmas megpróbáltatások elé állította: 2022 áprilisában hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála. A fiatal lány azonban különleges módot választott betegsége feldolgozására: úgy vette, hogy a rák nem létezik, nincs a szervezetében és nem is engedte, hogy az határozza meg életét. TikTok videókban kezdte el megosztani a betegségével kapcsolatos élményeit és nehézségeit, amivel tízezreket motiválva. A 19 éves fiatal lány végül július 18-án hunyt el családja körében. 

A miskolci lány mindig is egyéniség volt. Szülei igazi művészléleknek látták, aki nehezen illeszkedett be kortársai közé, így rajzolt, írt és festett, hogy megossza a világgal gondolatait, talán éppen ezért választotta a közösségi médiát pár éve. Zsófi alkotásai különlegesek voltak: a zenés videókat egyszer csak felváltotta egy beszámoló, amiben elmesélte, hogy hasnyálmirigyrákkal küzd. Ezek után napi szinten tett ki anyagokat arról, hogyan telnek a napjai, hogyan próbálja kizárni életéből a betegséget vagy épp milyen egy kemoterápia.

Rengeteg terve volt még, jogosítványt szeretett volna, terveztük, hogy hol akar majd lakni, milyen autót vesz majd. Az utolsó pillanatig reménykedtünk, és ő aznap délelőtt, amikor elment is azt mondta, hogy jól van és nem fáj semmije – mesélte a Ripostnak megrendülve Juhos Zsolt, Zsófi édesapja, aki hozzátette, hogy Zsófi otthon sem beszélt a betegségről, azt viszont pontosan elmondta az édesanyjának, hogy milyen temetést és sírt szeretne, ha egyszer végleg elmegy.

Erre egy szülő nem tud felkészülni. A tévében már láttunk ilyet, de nem gondoltuk, hogy velünk is megtörténhet. Őt ölelve, hárman összebújva, a kezünk között hunyt el a kislányunk, ahogy ő szeretett volna, a saját ágyában, hatalmas harcokat megvívva – árulta el könnyek között Zsolt.

„Még most is olyan néha, mintha élne. Próbáltuk elpakolni a dolgait, de nem ment. Rengeteg feljegyzését, rajzát találtuk meg a szobájában. Találtunk egy levelet is, amit a ráknak címzett. Még abban is azt írja, hogy felveszi vele a harcot” – tette hozzá a megtört édesapa, akitől megtudtuk, hogy a 19 éves miskolci lány szállodaigazgató, esküvőszervező vagy kávézó tulajdonos szeretett volna lenni és még az érettségit is sikeresen letette. Betegsége alatt egyszerre több könyvön is dolgozott. Az egyik regényét, mely egy fantasy történet, szülei ki is szeretnék adatni, ezzel emléket állítva kislányuknak.

Az édesapjától megtudtuk, hogy a kemoterápia egy idő után már nem segített, így az utolsó időkben csak az élményszerzésre koncentráltak. A szülők kétszer is elvitték Zsófit Olaszországba, ahová mindig is vágyott. Zsófi története és videói tízezrek életére volt hatással a TikTokon. Tömegek szurkoltak neki és csodálták a lány erejét és kitartását, amivel a halálos betegségéhez állt.

A Zsófi videói alatt mai napig olvasható hozzászólások bizonyosságot adtak a szüleinek arról, hogy lányuk nem csak számukra volt egyedi és különleges, hanem tízezreknek adott erőt és változtatta meg életüket.

Juhos Zsófia on TikTok

752 Likes, 27 Comments. TikTok video from Juhos Zsófia (@turelmetlen0): “Part 1”. eredeti hang – Juhos Zsófia.

A képen Zsófi és édesapja, Zsolt Fotó: Beküldött fotó/Ripost

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek