Még mindig folytatódik a tikkasztó forróság Borsodban, de már csak hétfőn, megint 40 fok lehet

Megosztás

A keleti országrészben felfrissülésnek még az ígérete sem kecsegtet a hét első napján. Utána azonban jön a gyors lehűlés, tíz fokot zuhan a hőmérséklet zivatarok kíséretében, már nem kell sokat kibírni.

Nagyon várja már mindenki a felfrissülést, de a keleti országrészben még a hét első napja is tikkasztó lesz. Lassan araszol hazánk felé az a hullámzó hidegfront, melynek déli ágán még egy mediterrán ciklon is kialakult, melynek előterében még hétfőn is forró, meleg levegő áramlik majd a keleti területek fölé.

Az északnyugati régiókban a feltámadó északi-északnyugati szélnek köszönhetően már enyhülni fog a rekkenő hőség, ami annyit jelent esetünkben, hogy a maximumok néhol már 30 fok alatt fognak alakulni. De a Budapest-Balaton vonaltól keletre, elsősorban a déli és a keleti részeken marad a tikkasztó, forró, száraz idő: néhol akár a 40 fokot is elérhetjük.

Hétfőn délután, este eleinte nyugaton, majd a középső országrészben már záporok, zivatarok is kialakulhatnak ki, köztük heves zivatarok is lehetnek, akár intenzív felhőszakadás, jégeső kíséretében. A Dunántúlon az északias, a Dunától keletre a déli-délkeleti szelet kísérhetik élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lökések. 

A jelenlegi számítások szerint Borsodban hétfőn még 34-36 fok valószínű, az átmeneti keddi nap után pedig szerdán már csak 24. Megdőlt a melegrekord is a hétvégén, Dévaványán 39,5 fokot mértek, hétfőn szintén meglehet a 40 fok a keleti országrészben, nálunk is.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek