Kiss János szerint fizessék a miskolciak a Diósgyőri vár árát

Megosztás

A napokban dr. Kiss János, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője úgy nyilatkozott, hogy a Diósgyőri vár felújításához és újranyitásához szükséges kétmilliárd forintot a miskolci önkormányzatnak kellene biztosítania a kormány helyett. A tényszerűség kedvéért említsük meg, hogy Kiss János miniszteri biztosként felelt a vár felújításáért. Emellett más “sikeres” projektet is miniszteri biztosként felügyelt, például a folyamatosan garanciális javításokra szoruló Ellipsumot is.

A Minap.hu Kiss János nyilatkozatáról kérdezte Szarka Dénes városfejlesztési tanácsnokot.

– Nyomasztó látvány a hónapok óta stagnáló építkezés és a félig kész vár látványa. Joggal kérdezhetik a miskolciak, hogy ez kinek a felelőssége.

Fontos leszögezni, hogy a Diósgyőri vár átépítése, átalakítása az előző városvezetés tervei alapján indult el és folyik most is. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a koalíciós városvezetés hagyni fogja az előző kurzus politikusainak, hogy politikai haszonszerzést – vagy a saját el nem végzett munkájuk mentegetését – hajszolva zsákutcába tereljék a projektet. Tisztázzuk: a projektben jelenleg meglévő források a vár gépészetének, közműveinek és látogatóközpontjának kiépítését hivatottak fedezni, ha ez a pénz a bástyák megerősítésére megy el, akkor az előbbi tételek nem valósulnak meg, és egy megépült, de ki nem nyitható Diósgyőri várunk lesz. A többletforrás igényének jogosságát hat szakértői vélemény támasztja alá, a kormány döntésére és a forrásra várunk, hogy folytatódhasson az építkezés és egy megfelelő színvonalú és megnyitható vár készüljön el.

– Dr. Kiss János a jelenlegi városvezetés „teszetoszaságát” okolja a rekonstrukció folytatásának elmaradása miatt. Szerinte miskolci költségvetésből kell fedezni a hiányt. Ezek szerint az volt az eredeti terv is, hogy az önkormányzatnak is be kell szállnia a költségekbe?

Miskolc költségvetéséből jelenleg is több milliárd forint hiányzik, a városnak erőn felül kell költenie számos olyan területre, amely valóban húsba vágó minden miskolcinak, és amelyek finanszírozásából az állam 2020 óta kiszállt. Tisztában vagyunk vele, hogy – a városvezetés minden igyekezete ellenére – sajnos ezt a városlakók is megérzik. Az állami finanszírozású projektben szó sem volt arról, hogy Miskolc milliárdokkal kell hogy beszálljon egy olyan fejlesztésbe, amelynek a módja és megvalósítása a miskolciakat is egyébként erősen megosztja. Ennek ellenére, miután a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) forrásait az állam elvonta, Miskolcnak egy rendkívül méltatlan kényszerhelyzetben már így is másfél milliárd forintot kellett áldoznia a projektre 2021-ben. Annak ellenére, hogy ez a pénz nyilvánvalóan hiányzott máshonnan, a városvezetés nem hagyta bedönteni a fejlesztést. Ezek után pláne rendkívüli felelőtlenség lenne – és a magam részéről szavazatommal semmilyen körülmények között nem támogatnám – a tetemes állami elvonásokkal, kieső bevételekkel és a projekt finanszírozásával már így is durván megterhelt városi költségvetésből további pénzeket a várra áldozni. Aggasztó, hogy olyan politikusok, akik már most is az érdemi munka helyett szinte remegve beszélnek a jövő évi választáson való hatalomszerzésről, olyan kiadásokba hajszolnák a miskolci költségvetést, amelyek azonnal ellehetetlenítenék az így is kiélezetten működő városüzemeltetést.

– Mit tervez most a jelenlegi városvezetés? Mi lehet a jó megoldás?

A véleményünk nem titok: úgy véljük – a Diósgyőri várat nem elhanyagolva -, a rá elköltött közel 20 milliárd forintot sokkal hatékonyabban és észszerűbben is fel lehetett volna használni Miskolc javára. Az Avastető többütemű fejlesztésén is jól látszik, hogy a koalíciós városvezetés a grandiózus, megalomán építkezések helyett az emberközeli, a miskolciakat és az idelátogatókat egyaránt szolgáló – és egyébként nagyságrendekkel kevesebbe is kerülő – fejlesztésekben hisz. Ugyanakkor az is kötelességünk, hogy a már megkezdett beruházásokat a megfelelő színvonalon be is fejezzük.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás:Minap.hu

Kapcsolódó cikkek