Kilépett a medréből a Sajó, házakat árasztott el, utakat kellett lezárni

Megosztás

Ahogy arra az előrejelzések és az időjárás láttán számítani lehetett, valóban bőven okozott gondot a Sajó magas vízszintje hétfőn, már lassú apadás kezdődött, de még nincs vége a megpróbáltatásoknak. Borsodban.

Az elmúlt heti folyamatos esőzésnek köszönhetően térségünk több településén is kiöntött a Sajó. Sajónémeti külterületeit is elöntötte a víz, de több helyről is kértek segítséget az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságtól.

„Az elmúlt hétvége kifejezetten mozgalmasra sikerült a Katasztrófavédelem szempontjából. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beavatkozó erői közel harminc káresetet számoltak fel. Ezek között egy-kettő volt tűzeset, de a nagyobb hangsúlyt a vihar okozta károk jelentették. Ezek túlnyomó többségében lehasadt faágakat, kidőlt fákat, illetve elárasztott pincéket jelentett, ahol a kollégáim kézi erővel, benzinmotoros láncfűrésszel vagy úgynevezett zagyszivattyúval, átemelő szivattyúval avatkoztak be” – emelte ki Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A vihar túlnyomó többségében Putnokot, illetve Csernelyt érintette, illetve ami jellemző volt főleg Putnok területére, hogy a nagy mennyiségű esővizet nem volt képes elvezetni a csapadékelvezetési rendszer, a víz kilépett a patakok, kisebb vízfolyások medréből, így családi házak pincéit árasztották el. Ezeken a helyeken több esetben is be kellett avatkozniuk a Katasztrófavédelemnek. A közeli Sajóvelezdet mindkét irányból lezárták a Sajó áradása miatt. Csak Királd felől közelíthető meg a település. Putnok felé és a Hosszúrévi-híd felé is járhatatlan az út az átfolyások miatt. A focipálya is látott már szebb időket. A lehetetlen helyzetre a falu, sajnos minden hosszabb ideig tartó esőzésnél fel van készülve, de az most váratlanul ért mindenkit, mert augusztusban nem volt példa még árvízre.

„Most ugye kaptuk a jelzést, hogy áradás várható, sajnos az időjárást senki nem tudja befolyásolni, de mi már pénteken elkezdtük a homokzsákokat tölteni és előkészülni. Ezért azt kell hogy mondjam, nem ért váratlanul. Csak amivel most szembesülünk, ez viszont már váratlan helyzet, mert nem gondoltuk, hogy ekkora lesz a víz magassága. Érdekes módon sokan mondják, hogy közelíti a 2010-es árvizet. Tény és való, hogy a Sajópüspöki vízmérce magassága nem mutat annyit, mint 2010-ben, de a víz most is nagyon-nagyon árad, és talán azért, mert a Sajó medre már nem tudja elvezetni a vizet. Tehát feltöltődött már, nagyon régóta senki nem fordít már rá gondot, és a víz az ugye utat talál magának” – mondta Pál Katalin, Sajóvelezd polgármestere. (Ózd.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek