Üzempróbát végeznek az Ellipsum Élményfürdőben

Megosztás

Az Ellipsum Élmény- és Strandfürdő (néhány másik miskolci stranddal egyetemben) tavaly ősszel zárt be – az akkori hivatalos közlés szerint – azért, hogy a 2021-ben átadott komplexum generálkivitelezője megkezdje a garanciális javításokat, amelynek keretében egy kivételével valamennyi medencét visszabontanak az aljzatbetonig, majd újraburkolják azokat. 

A munkákat tavaly december 31-ig kellett volna befejezni.

A miskolci városháza sajtó osztályától érdeklődött a napokban Boon, megkérdezték, hogy mikor és milyen módon várható az Ellipsum élményfürdő kinyitása? A válaszból a következők derültek ki: “A garanciális hibák nagyrészét a fürdőben található 7 darab medence burkolatának cseréje tette ki. A bontási szakasz időigénye a szokásosnál is hosszabb volt. A medenceburkolatok bontásánál független építésügyi minőségellenőrző szakértő, illetve a gyártó minőségellenőrző szakértője is vizsgálatokat folytatott. A bontást követően az új burkolat alatti felület előkészítése természetesen több időt vesz igénybe, mint egy új építésű medence esetében. Sajnos a munkálatok ideje alatt további garanciális körben kezelendő hibára derült fény. Ezek javítása tovább növelte a munkálatok idejét. A már ismert gépészeti hibák javítása az építési munkálatokkal párhuzamosan megtörtént, de több fürdőgépészeti egység javítása, beállítása, működésének visszaellenőrzése csak vizes próbával oldható meg.”  

Mint írták: “Jelenleg a komplexum üzempróbája folyamatban van. Az uszodatechnikai garanciális problémák javítására a szakcégek jövő héten vonulnak fel. Az üzempróbák és javítások tervezett befejezése augusztus első hete. Sikeres üzempróba zárás esetén a komplexum tulajdonosa és üzemeltető társaságának igazgatótanácsa dönt a nyitás pontos időpontjáról, természetesen figyelembe véve a szükséges erőforrások biztosíthatóságának idejét is.”

A hírek szerint elejétől kezdve veszteséges volt az Ellipsum Élmény- és Strandfürdő, de az energiaválság idején megemelkedett tarifák miatt a jövőre nézve is veszteséggel kalkuláltak a fürdő esetében.

Már tavaly ősszel azt mondta Veres Pál, Miskolc polgármestere, hogy ha idén (2123-ban) zárva maradna az Ellipsum, akkor is mintegy 500 millió forint veszteséget termelne. Amennyiben kinyitnák, a veszteség mindenképpen 2 milliárd forint felé szaladna. 

Szopkó Tibor, a város turisztikáért is felelős alpolgármestere egy fórumon azt hangsúlyozta, hogy olyan üzemeltetési modell előkészítésén dolgoznak, amellyel piaci szereplőket is bevonnának a fürdők üzemeltetésébe és fejlesztésébe. Az Ellipsumot azonban nem akarják eladni. Az előbb ismertetett  kondíciókkal azonban tényleg nincsenek könnyű helyzetben az illetékesek annak eldöntésére, kinyisson-e, és ha igen, mikor és milyen körülmények között az Ellipsum.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek