Áll a bál Novák Katalin ruandai fellépése miatt

Megosztás

Novák Katalin részt vett a ruandai Women Deliver nőjogi konferencián. A konferencia egyes résztvevői megdöbbentek, és hangot adtak dühüknek, amikor meglátták a magyar köztársasági elnök nevét a meghívottak és felszólalók között.

A rendezvény egyik fő témája a reproduktív (vagy reprodukciós) jog. A The Guardian megjegyzi, hogy Novák ehhez képest 

 • abortuszellenes
 • egyetért az anti-gender mozgalom nézeteivel, 
 • illetve 2022-ben azt mondta, hogy a nőknek nem kell versenyezni a férfiakkal, és ne várják el, hogy ugyanannyit keressenek.  
 • Emlékeztetnek: Novák vendégül látta az amerikai Alliance Defending Freedom nevű szervezet képviselőit, akit a Southern Poverty Law Center gyűlöletcsoportnak minősített, 
 • illetve állami kitüntetéseket adott olyan magas rangú abortuszellenes aktivistáknak, mint Frivaldszky Edit és Keresztes Ilona.  
 • Arról is írnak, hogy Novák a Political Network for Values nevű nemzetközi szervezet korábbi vezetője, mely az abortusz és az azonos neműek házassága ellen küzd világszerte.

Ezek alapján persze nem meglepő, hogy Bruna Martinez, a Young Feminist Europe brazil aktivistája közölte, hogy nem érti, “miért hívtak meg egy ilyen nőt”, a közönség egyes tagjai viszont másképpen vélekedtek. 

The Guardian szerint Novák az esemény hétfői megnyitóján úgy kezdte beszédét, hogy “én vagyok az országom első női elnöke”, mire hangos tapsot kapott. Elmondta, hogy Magyarország célja a termékenységi ráta növelése, és reményét fejezte ki, hogy tizenéves lánya felhatalmazást érez majd arra, hogy akár tíz gyermeket is vállaljon, ha úgy dönt.

Martinez szerint a termékenységi ráta ilyen módon történő megvitatása a nőket lealacsonyítja. Franciaország nagykövete és a Generation Equality globális kezdeményezés különmegbízottja, Delpine O. Novák beszédét követően kiírta a Twitterre, hogy Novák “úgynevezett családbarát értékei ellentétesek azzal, amit a teremben lévő feministák képviselnek.”

  Beirne Roose-Snyder aktivista ennél is tovább ment, ő már a konferenciának is nekiment tweetjében, mikor közölte, hogy számára megdöbbentő, hogy a Women Deliver mennyire félreérti a küldetésüket, és hogy szerinte “gyomorforgató” volt Novák beszéde. 

  Maliha Khan, a Women Deliver elnök-vezérigazgatója minderre azt mondta, hogy ő személy szerint ellenezte Novák meghívását, de a ruandai kormány kérésére beleegyezett. “Ha el akarjuk érni a céljainkat, akkor olyan emberekkel kell társalognunk és együttműködnünk, akikkel számos dologban nem értünk egyet” – mondta. 

  A Women Deliver kiadott egy közleményt, melyben közölték, hogy nem igazodnak Novák nézeteihez, és hogy a megnyitó ünnepséget “a házigazda ország szervezte, így a szónokok meghívása az ő hatáskörükbe tartozott.” Hozzátették, hogy a Women Deliver álláspontja a nemek közötti egyenlőség és a nők jogainak előmozdításával kapcsolatban egyértelmű, illetve hangsúlyozták, hogy abban a politikában hisznek, mely támogatja a nemek közötti esélyegyenlőséget, és megkérdőjelezik a hagyományos nemi szerepeket. Végül leszögezték, hogy Novák jelenléte a megnyitón nem változtatja meg az előbb felsorolt értékek iránti elkötelezettségüket.

  A konferencián becslések szerint 6000 ember vesz részt Kigaliban, és további ezrek virtuálisan.

  Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Kapcsolódó cikkek