Idén is keresik a Polgármester Borát

Megosztás

Alig egy hét múlva ismét neves borászati szakemberek: borbírák és sommelierek választhatják ki a Bükki borvidék borászainak kínálatából Miskolc Polgármesterének Borát.

Az esemény célja, ahogy ezt 2022-ben megfogalmazták a szervezők, a bükki borvidék borainak népszerűsítése. Az itt termő fajták elsősorban chardonnay, cserszegi fűszeres, olaszrizling, zenit és zengő. A kékszőlők közül a népszerű világfajták mellett a kékfrankos és a zweigelt a legelterjedtebb. A borvidék borait könnyedség, üdeség, gyümölcsösség jellemzi, elegáns savakkal kísérve.

A borok nagy része riolittufába vájt pincékben erjed nemes itallá, és egyre népszerűbb a miskolciak körében, köszönhető ez a számtalan boros rendezvénynek, melynek fogyasztásához az Európában is unikumnak számít a megyeszékhely szívében található kisavasi pincesor kínál alkalmi helyszínt.

A 2023. július 25-én, kedden délelőtt 10 órától a Bortanyán megrendezésre kerülő borbírálatra (borversenyre) még három napig lehet nevezni.

Meghívást kaptak a megméretésre a Bükki borvidék hegyközségeinek tagjai, mindazok, akik a tavalyi versenyt is figyelemmel kísérték. Ugyanakkor a verseny minden borosgazda számára nyitott, akik megfelelnek a mellékelt versenykiírásnak, illetve a Nevezési lapon szereplő feltételeknek.

Miskolc város vezetése mindent meg tesz azért, hogy a Szövetség és a Bükki Borvidékért Egyesület munkáját támogassa, és a lehetőségeihez képest megadja azt a kommunikációs segítséget, ami ahhoz kell, hogy a helyi borok a borvidéki fogyasztókhoz minél jobban el tudjunk jutni.

A Bükki borvidéken komolyan elindultak egy minőségi irányba, példaértékű munkát végző pincészetek jelentek meg, akik ki akarják használni a termőhelyük egyediségét, ez a borminősítő verseny fontos esemény e tekintetben. Megtapasztalható, hogy a Miskolc Polgármesterének Bora címmel márkázott palackok iránt megnőtt a kereslet és ez mindenki számára megnyugtató eredmény.

Tehát az utóbbi évek szakmai szervezetek együttes munkájának köszönhetően Miskolcon érezhetőek a pozitív változások, összességében a javuló a tendencia a bükki borok fogyasztása kapcsán. A pozitív tendencia fontos a miskolci turisztikai vendégek kiszolgálását illetően is, mert a városunkba ellátogatók részéről egyre inkább elvárás, hogy szeretnék a helyi hagyományokat megismerni, a helyi borokat megkóstolni.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek