Nem fogunk unatkozni, íme a Múzeumok Éjszakájának részletes miskolci programja

Megosztás

Már csak szombatig kell várnunk és választhatunk a jobbnál jobb lehetőségek közül, mire is vagyunk kíváncsiak. Miskolc ismét kitesz magáért. A Múzeumok Éjszakájának miskolci programját a Herman Ottó Múzeum főépületében hétfő délelőtt az intézmény vezetői ismertették.

A részletekről pedig a Minap.hu számolt be.

Ragyogás – A Herman Ottó Múzeum aranykincsei

(Herman Ottó Múzeum Görgey Artúr utcai főépülete 15:00 – 00:00)

Kísérő tárlatok: Ábrány aranya, A rend nyomában

Regisztrációhoz kötött, külön jegyáras program.  A teljes árú jegy ára 4000 Ft, a kedvezményes belépő 2750 Ft. A megváltott jegyekkel a múzeum valamennyi nyitva tartó kiállítóhelye és eseménye látogatható.

Aranyos crafting. Közkinccsé tétetik! (15:40 – 00:00)

Folyamatos program: a Múzeum aranykincseihez kapcsolódó kreatív tevékenységek gyerekeknek. Megjeleníthetik személyes kincseinket, kicsik és nagyok egyaránt, csak a fantázia szab határt!

Restaurátor műhelytitkok! (16:00 – 00:00)

A múzeum restaurátor műhelyeibe nyernek betekintést a látogatók, a festmény, fém, textil, papír és szilikát műhelyekben folyó munkálatokba. Regisztrációhoz kötött program.

Regisztráció az alábbi linken.

Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépület

Állandó kiállítások: Őserdei ösvényeken – A bükkábrányi mocsárciprus-erdő és kora, A Kárpátok ásványai, Dinók Földjén – MezoZOOikum

A kis dinó és az aranyos ginkófák (18:00 – 21:00)

Zenés-mesés ismeretterjesztő kicsiknek és nagyoknak 15 percben

A mesében két ginkófa szerepel: az egyik fiú, a másik lány. És bizony egymásba szeretnek, de sajnos egy hatalmas hegy választja el őket egymástól. A leleményes dinókölyök segítségével azonban legyőzik az akadályt – mert a furfang hegyeket mozgat… (Kezdési időpontok: 18.00 órától kezdődően fél óránként: 18.00, 18.30, 19.00,19.30,20.00,20.30)

Őserdei kódjátszma (16:00 – 00:00)

Folyamatos program: egyedül és csoportosan is játszható, rejtvénymegoldó foglalkozás az “Őserdei ösvényeken” c. kiállításban. Mikor és hol működött a legközelebbi vulkán? Hogyan maradhattak fenn eredeti állapotukban a híres bükkábrányi mocsárciprusok? Milyen ősormányosok hűsöltek az ősfák árnyékában? Nyomozzatok miocén kori élőlények után! Aki leghamarabb megfejti a kódokat, az tud kijutni az őserdei csapdából.

Miskolci Galéria – Rákóczi-ház 16:00 – 00:00

GRAFIT Galériabolt – múzeumi bolti árusítás

Innováció a kortárs rajz- és grafika művészetben (17:00 – 18:00) 

A kiállítás-megnyitón köszöntőt mond: KÓNYA ÁBEL, a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője. A kiállítást megnyitja:
N. MÉSZÁROS JÚLIA, művészettörténész, a kiállítás kurátora

Az Innováció a kortárs rajz- és grafika művészetben című nemzetközi kiállítás a győri Grafikai művészetek mesterei – XI. Nemzetközi Rajz- és Grafikai Biennálé teljes anyagát bemutató, öt kiállításból álló tárlatsorozat utolsó állomása. A tárlat, amely 15 ország 33 művészének 2009 után készült alkotásait tárja elénk, arra a fő kérdésre keres és ad választ, mi tekinthető innovatívnak a kortárs rajzban és grafikában, és mi a kapcsolat az innováció, a művészeti hagyományok, a tradícióújítás és a művészet fejlődése között.

Pixie Pop – Időutazás (18:00 – 19:00)

Pixie Pop egy vadonatúj formáció, amelyet Domahidi Anna, Győrfi Hanna Klára és Kerekes Dorina Petra alkot. Az együttest a barátság és a zene szeretete hozta össze. Közös fellépéseik alkalmával fogalmazódott meg az az ötletük, hogy alakítsanak egy lánycsapatot, amely a Múzeumok Éjszakáján a Miskolci Galériában debütál majd.  Az elmúlt időszak pop- és musical slágerei ihlette programjuk címe: Időutazás, melyet egy ma népszerű fiúcsapat dalával is megfűszereznek.

What is ART?  – Válogatás a Kacsuk Gyűjteményből (19:00 – 20:00)

kiállítás-megnyitón köszöntőt mond: DR. KACSUK PÉTER műgyűjtő, informatikus professzor. A kiállítást megnyitja:
TATAI ERZSÉBET, művészettörténész. Kurátor: MULADI BRIGITTA, művészettörténész

A SENOR zenekar koncertje (21:00-22:00)

A karcagi SenoR zenekar története 1985-ben kezdődött. Perge Tibor basszusgitáros-énekes és társai az önálló fellépések mellett olyan élvonalbeli csapatok társaságában léptek színpadra, mint a Lord, a Bikini vagy az Ossian. Az akkori tehetségkutató versenyeknek köszönhetően egyre ismertebbek lettek, így fellépéseik már nem kizárólag Szolnok megyére korlátozódtak. A ’90-es évek elején lezajlott zenei trendforduló következtében azonban nem tudtak, és nem is akartak megfelelni az akkori elvárásoknak. Megtört a lendület, majd úgy döntöttek, hogy a SenoR zenekar egy búcsúkoncerttel lezárja pályafutását. Húsz év elteltével, 2010-ben azonban a régi banda tagjai újra találkoztak, s beköszöntött a SenoR új korszaka, melynek eddigi leltára: jó néhány fesztiválszereplés, vendégfellépés rangos fővárosi és vidéki klubokban, önállóan, illetve olyan neves bandák vendégeként, mint a P. Mobil vagy a Historica.

Kónya Ábel képzőművész tárlatvezetése az „Innováció a kortárs rajz- és grafika művészetben” valamint az ART AND LIFE kiállításokon (22:00-23:00)

Miskolci Galéria – Thália-ház

23. Légyott – Tompa plusz Petőfi Cimborámnak szántalak (16:00 – 18:00)

Köszöntőt mond: Dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója. A kiállítást megnyitja: Vass Tiboe. Közreműködnek: Seres Ildikó, Jászai Mari-díjas színművész; Fandl Ferenc, Déryné-díjas színművész, a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagjai. Házigazdák: Vass Nóra és Mikita Gábor

Papírszínházi foglalkozás, Miskolci Galéria – Feledy-ház (17:00 – 00:00)

Ezt követően 18 órától személyes tárlatvezetés Valahol című kiállításában, melyben az elmúlt időszak munkáit és közös alkotásait Pataki Jánossal mutatja be Urbán Tibor. 20 órától Feledy Gyula családi karikatúráinak mutatják be rajzokon és családi elbeszéléseken keresztül. A “Nagyapa humoros oldalát” bemutatja Ferenc Marcell és családja.

A meghirdetett programok a Múzeumok Éjszakájára érvényes általános belépőjegyekkel látogathatók: teljes árú jegy 2500 Ft., kedvezményes belépő (3 éves kortól és 70 év felett, valamint a diáklátogatók részére) 1250 Ft. A jeggyel a Ragyogás kiállítás nem látogatható. Az általános jegy mellé „Ragyogás” jegy egységesen 1500 Ft-os áron váltható. A kiállításokra megszokott kedvezmények a Múzeumok Éjszakáján nem érvényesíthetők.

“Érkezzen kisvonattal Herman Ottó egykori nyaralójába Lillafüredre!” – szól a felhívás a programfüzetben. Mint megtudtuk: a vonatút során a múzeum népszerű Kultúrkoffer programjait élvezhetjük. A kisvonat egyik szerelvényén a pásztorok világát mutatják be, a másikon képletesen a pálosok nyomába erednek. Lillafüred felé pöfögve szót ejtenek a középkori barátok tájat átalakító, máig ható munkájáról, miközben egykori birtokaikon haladhatunk át. Pintyili Gergely, a LÁEV üzemigazgatója elmondta: miután a kocsikban eltérő tematikájú előadások zajlanak majd, éppen ezért a résztvevők a Papírgyár megállóhelyénél helyet, pontosabban szerelvényt cserélnek majd.

Az utazó közönség által kézbe is fogható, a diósgyőri és szentléleki kolostorok területéről származó leleteken keresztül mutatják be ennek a közösségnek az életét. A vonatról leszállva vezetett helytörténeti séta során az egykori lillafüredi üdülőtelep svájci stílusú villáival ismerkedhetünk, melynek egyik legszebb példája a Pele-ház. Az emlékházban játékos kvízzel, erdőfürdő bemutatóval, hangulatvilágításban tündöklő kerttel és büfével várják a látogatókat.

A Múzeumok Éjszakáján 19.00, 20.00 és 21.00 órakor indulnak különjáratok a Dorottya utcai végállomásról. (Visszainduló vonatpárok: 21.30, 22.30 23.30). A teljes árú retúr jegy 3900 Ft. a kedvezményes retúr jegy 2800 Ft. Jegyelővétel a LÁÉV Dorottya utcai végállomásán június 17-től. A rendezvényre regisztrálni a vonat indulási időpontjának megjelölésével a [email protected]<mailto:[email protected]> címen lehet.
A megváltott jegyek a Herman Ottó Múzeum belvárosi kiállítóhelyeire, a Miskolci Galéria Rákóczi-házába, a Feledy-házba, a Thália-házba és a Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépületbe is érvényesek.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek