Volt nagykövet: Magyarország beteg elem az Unióban, egy Fidesz-gyűlés olyan, mint a régi náci pártkongresszusok

Megosztás

Rastislav Kácer kiemelte, elképesztően ijesztő és rossz irányba sodródik Magyarország, az itteni ellenségkép félelmetes, mindenki úgymond szegény magyarokat bántja, Orbán Viktor pedig egykori liberálisból jutott el a szélsőjobboldali radikalizmusig, ez tartja hatalomban. A kormányzás autokratikus, a korrupció pedig soha nem látott méreteket ölt.

Élesen bírálta az Orbán-kormányt Rastislav Káčer, aki öt éven át volt Szlovákia budapesti nagykövete, 2022 szeptemberétől 2023 májusig pedig a külügyminisztériumot vezette Szlovákiában. Az Új Szó Káčerrel készített interjút, amiben a politikus elmondta, hogy bár hungarofóbnak címkézték meg egy februári interjúja után, amiben azt mondta, ha Oroszország elfoglalta volna Ukrajnát, Magyarország területi követelésekkel lépne fel Szlovákiával szemben, neki nincs baja a magyarokkal, pláne, hogy magyar gyökerei vannak.

„Ha hungarofób lennék, akkor a saját felmenőimet is gyűlölném, ami nem lenne normális. (…) Öt évet töltöttem Budapesten, azóta, de az előtt is aktívan követtem a magyar kormány politikáját, amely nagyon nyugtalanító. Orbán Viktor fokozatosan eljutott a liberális pozícióból, a nemzeti radikális álláspontra. Fokozatosan átvette a radikálisabb nézeteket. (…) Mi, diplomaták azonban mondtuk neki, ha magába olvasztja ezeket a nézeteket, a nacionalista, irredenta, revizionista ideákat, akkor ő maga fog Jobbikká változni. Ez aztán meg is történt. Amikor a Fidesz közgyűlésén utoljára, mint vendég, részt vettem, akkor ott szörnyű beszédeket hallottam. Úgy éreztem magam, mintha a 30-as években az NSDAP kongresszusán lennék (Adolf Hitler náci pártja). Isten által kiválasztott nemzetről és arról hallottam beszédeket, hogy mindenki a magyarokat bántja, történelmi igazságtalanság érte őket. Ha pedig az ember Magyarországon él, akkor mást sem hall, mint azt, hogy Trianon milyen igazságtalan volt” – fogalmazott Káčer.

A politikus ezután párhuzamot vont Putyin és Orbán Viktor között. Pontosan ugyanarra az útra lépett Orbán Viktor is. Ő is fokozatosan építette az ellenségképét. Arról beszélt, senki sem akar jót a magyaroknak, illetve hogy a germán és szláv tengerben lévő magyaroknak harcolniuk kell a megmaradásukért. Ehhez tartozik még az egykori nagyság képének éltetése. Ez a képlet nagyon hasonlít az oroszországihoz, pontosan olyan motívumokig jutott el, mint Putyin” – mondta Káčer, majd így foglalta össze: „Egyre autokratikusabb kormányzási formára váltott, az országot pedig olyannyira átszőtte a korrupció, amely már a civilizált világban elfogadhatatlan.” (via Telex)

Magyarország egy beteg politikai elemmé válik az Európai Unióban, amivel a többiek nem tudnak mit kezdeni” – tette hozzá Kácer.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek