Felmondtak a tanítónők: Úgy látjuk, esélytelen a küzdelmünk, a kormány nem akar színvonalas közoktatást

Megosztás

A státusztörvény megismerése volt az utolsó csepp a pohárban. Évek óta tartó, egyre reménytelenebb szélmalomharcot kell vívnia a pedagógusoknak a kormánnyal, Orbán Viktorral és Pintér Sándorral szemben. Rájöttek, a kormány nem is akar színvonalas közoktatást, így sorban felmondanak.

Egyre több helyen jönnek rá a szülők, hogy nem lesz kit dicsérni, illetve szidni a magyar közoktatásban, hiszen gyermeküknek már nem lesz szakképzett tanára, olyan fokúvá vált a menekülés a pályáról és annak közeléből is.

„Nagyon megvisel, ami történt. Szüleim, nagyszüleim, dédszüleim, nagybátyáim pedagógusok voltak, testvéreim is azok, soha senki sem mondott fel az állásában. De én már nem bírtam tovább” – mondta a Népszavának Bognár Piroska, a hosszúhetényi általános iskola tanítónője, aki kollégájával együtt a napokban mondott fel. Mindketten elsős osztályt vittek volna ősztől.

Bognár azt mondta, „az elmúlt években annyi nyomasztó hírt” kaptak a kormány oktatási terveiről, hogy egy ideje úgy érezte, nem szabad folytatnia.

„Az iskolánk minden tanára szenved attól, hogy mennyire reménytelen a pedagógustársadalom helyzete és jövője, hisz soha egyetlen javaslatunkra se kaptunk biztató választ, és úgy látjuk, esélytelen a küzdelmünk. Ráadásul vár ránk egy újabb megaláztatás, a státusztörvény, amivel a kormány még egy utolsót belerúg a földön fekvő pedagógusokba. Eldöntöttem, hogy ha azt elfogadja a parlament, felmondok. De végül nem bírtam kivárni, hisz teljesen mindegy, elfogadják-e a státusztörvényt. Ha nem fogadják el, akkor se vár ránk semmi jó, ez a kormány nem akar színvonalas közoktatást, és ehhez nem akarok asszisztálni. Egy életem van, szeretném a hátralevő aktív éveimet hasznosan, elégedetten eltölteni a pedagógus pályán.”

A felmondott tanítónő semmiképp sem akar állami oktatási intézményben tanítani. Vállalkozóként inkább olyan gyerekekkel foglalkozik majd, akiknek nehézséget okoz az iskolai beilleszkedés, ezenkívül angolt tanít majd.

A felmondások hírére a helyi szülők gyertyákat gyújtottak az iskolában.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek