A Tündérkert kálváriája egyelőre tovább folytatódik

Megosztás

Miskolc egyik leggyönyörűbb helye volt két évvel ezelőtt, ám 2021 szeptembere óta elhanyagolt, sivár. Mindenki másra mutogatott a történetben, az április-májusi sokadik határidő pedig lassan újra lejár, mégsem tűnik úgy, hogy megoldódott volna a probléma.

A máig tartó állapot arra az időre vezethető vissza, amikor a park üzemeltetője bejelentette: megvásárolná az általa az eredeti szerződés szerint 2026-ig bérelt területet, amelyen, mint állította, további jelentős beruházásokat tervez.

A közösségi oldalán akkor azt írta, hogy a parkra nem mint befektetésre tekint, de a további jelentős beruházások miatt fontos számára a biztonság, amit egy pár évnyi bérlet „nem testesít meg”. Felsorolta, hogy szeretne a jövőben szökőkutat, zenepavilont, mézeskalácsházat és jégpályát létrehozni.

A terület eladásától Miskolc önkormányzata sem zárkózott el, de az adásvétel az elővásárlási joggal bíró bérlő és az önkormányzat között azonban nem jöhetett létre, miután a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi és Vízvédelmi Hatósága levelet küldött Veres Pálnak, Miskolc polgármesterének.

Az ingatlan bármely részének értékesítése nem lehetséges, mégpedig Miskolc és a környező települések ivóvízbázisának érdekében. Az erre vonatkozó előírásokat pedig nemcsak a park esetében, de a Diósgyőri vár felújítási munkálatai során is figyelembe kell venni

– írták.

Márciusban arról számolt be egy arra tévedő járókelő, hogy mozgolódást látott: talán valami történik a Tündérkertben. Legalább nyolc munkást látott a területen, akik ápolgatták és tisztogatták a kertet, látszólag folyik a tereprendezés.

A hozzászólók nagy részében felébredt a remény, hogy a pihenőpark talán régi pompájában lesz újra látható és bejárható. Ám egyesek szerint ez csupán állagmegóvás.

Kérdéseinkkel akkor megkerestük a park üzemeltetőjét, Vaszil Gábort, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy rajta nem múlik a Tündérkert megnyitása. – Igyekszünk folyamatosan ápolni a növényeket, visszametszeni a levendulát, a rügyfakadás előtt elvégezni a szükséges kerti munkákat. Jelenleg még tart a függő állapot, a katasztrófavédelem különböző vizsgálatokat folytat a területen, már több kutat is fúrtak – mondta a vállalkozó. Vaszil Gábor hangsúlyozta, hogy nem szeretné, ha visszafordíthatatlan károk keletkeznének a kertben, megnyugtatott mindenkit, hogy jó gazdája a miskolciak egyik kedvenc zöldterületének.

A hatóságok azt ígérték, hogy április-májusra végeznek a szükséges munkálatokkal. -Ezen a nyáron remélem, hogy kertmozival és finom fagylalttal várhatjuk a látogatókat, mondta a park bérlője.

Május második felét írjuk és egyelőre nem úgy tűnik, hogy hamarosan újra megnyitna a Tündérkert. Így lett rövid idő alatt a tündérmeséből rémálom? Mikor lesz végre hosszú távú megoldás?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek