Április végére kiderülhet, mi lesz a sorsa a miskolci Tündérkertnek

Megosztás

Április végére lesz kész a vízügyi hatóság hiánypótló végzésében előírt hidrogeológiai modellezés.

2021. őszéig pihenni, felüdülni vágyók ezrei zarándokoltak el a mindenki által Tündérkertnek nevezett parkba. Az enyészet azon az ősz végén indult el. Vaszil Gábor, a terület bérlője, a Tündérkert kitalálója és megvalósítója akkor még azt mondta, csak rövid leállásról van szó. Nos, ez a „rövid leállás” máig mindig tart. A park maga megmaradt, az eredetileg gazdag növényvilág igencsak megsínylette az alapos gondoskodás hiányát, a látványosságokat leszerelték, a népszerűvé váló vendéglátóhelyet bezárták. Már a gaz is benőtte.

A park említett gazdája tehát bérli az eredendően Miskolc birtokában lévő területet, de szeretne tulajdonosává válni. Ettől maga az önkormányzat sem zárkózott el. A terület azonban ivóvízbázis-védelem alatt áll, ezáltal nem eladható.

Tavaly az önkormányzat közleményt adott ki arról, hogy a Tündérkert, „mint a város egyik legszebb és legszerethetőbb attrakciója” továbbra is Diósgyőr vára mellett működjön, ezzel kapcsolatban a városvezetés „szándékai töretlenek és komolyak”.

Az ivóvízbázis-védelem kérdése azonban folyamatosan napirenden van és geofizikai mérések szerint a a terület alatt a védő talajréteg elegendő vastagságú és minőségű. Ez alapján megalapozottnak tűnt, hogy a területnek ne kelljen védőterület részének lenni.

Minderről azonban a vízügyi hatóságnak kell kimondania a végső szót. A Tündérkerttel kapcsolatos vizsgálat tehát folyamatban van és április végére várható értékelhető eredménye.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek