Még mindig csak pusztul a Tündérkert, de merre tovább?

Megosztás

Az üzemeltetőnek jelenleg is érvényes bérleti szerződése van a területre, így továbbra is érthetetlen, miért zárták be és miért hagyják lepusztulni. Most talán sikerült egy lépést tenni a megoldás felé, hogy a mostani szégyenfolt újra turistalátványosság lehessen.

Legutóbb augusztusban egyeztetett szélesebb körben a Tündérkert kapcsán Miskolc polgármestere, akkor jelen volt a megyei kormányhivatal főispánja, valamint a vízügyi hatóság és a katasztrófavédelem szakemberei és a terület bérlője is – írja a MinapVeres Pál itt újra kiemelte, Miskolc városának fontos a Diósgyőri vár lábánál található attrakció, fontos a több tízezer turistát a városba vonzó látványos kert. A megbeszélések azóta is folyamatosak a szakemberekkel és a hatóságokkal, az elsődleges cél – ez egyébként a város jogszabályban rögzített kötelessége is – a vízbázis védelme, de fontos, hogy a terület, a törvények, a hatósági szabályozások figyelembevételével továbbfejleszthető legyen.

Ismert, hogy a város vezetése 2020 elejétől több körben tárgyalt a bérlővel, amikor felmerült részéről az igény a terület megvásárlására. Ennek része volt az értékbecslés és egy vízügyi tanulmány elkészíttetése, hiszen fel kellett mérni, hogy a kert eladása mennyiben befolyásolja a közelben található Tavi-forrás működését, ami ivóvízzel látja el Miskolc egy részét. A város felajánlotta a bérlőnek azt is, hogy a meglévő szerződés lejártát követően még 15 évre bérelheti a területet, de ezzel a lehetőséggel nem élt. Ugyanakkor a Tündérkert üzemeltetőjének ma is élő bérleti szerződése van a várossal, ugyanazokkal a feltételekkel, amelyekkel korábban üzemeltette a területet.

Az említett augusztusi megbeszélésen is elhangzott, hogy a Tündérkert alatt kellő vastagságú és minőségű védőréteg található, így szakmailag megalapozottnak tűnik majdnem a teljes Tündérkert belső védőterületen kívüli átsorolása – ehhez azonban további modellezésekre van szükség, és ezek ismeretében hozhat felelős döntést a vízügyi hatóság. A következő nagyobb mérföldkő határideje jövő április lesz.

Kapcsolódó cikkek