Jó reggelt Miskolc! Szerdai időjárás, név- és születésnaposok, ezen a napon történt

Megosztás

Ilyen időre számíthatunk

Szerdán sok napsütés várható, emellett gomolyfelhőkre lehet számítani, illetve délutántól a Dunántúlon nyugat-délnyugat felől a fátyolfelhőzet is növekedni kezd. Csak néhol az Allföldön fordulhat elő jelentéktelen zápor. Élénk, a Tatabánya-Baja vonal 50-100 km széles sávjában erős lökések kísérhetik a keleti, délkeleti szelet. Hajnalban 3-10 fok várható, de a fagyzugokban ennél kissé hidegebb is lehet. Délután 17-22 fokot mérhetünk.

Ma őket ünnepeljük

Névnap

Ármin, Pálma, Aina, Ainó, Ajna, Ajnó, Alda, Áldea, Alexia, Antónia, Armand, Armanda, Armandina, Blandina, Cserne, Csikó, Csörsz, Filadelfia, Gardénia, Gordána, Gordon, Jávorka, Jázmin, Joáb, Jób, Koridon, Míra, Miranda, Mira, Palmira, Kada , Szolanzs

Az Ármin név eredete és jelentése: Germán-latin eredetű, az Arminius névből, aki a keruszk törzs vezére volt. Jelentése: hadi férfi.

Az Ármin név jellemzése: Rendkívül érzékeny, könnyen sebezhető, aki keresi a biztonságot. Érzelmi kötődései miatt sokszor kerül nehéz helyzetbe.

A Pálma név eredete és jelentése: Újabb keletű névadás a pálma növény nevéből. Olasz megfelelője vallási ihletésű név, azok a gyerekek kapták, akik virágvasárnap születtek, mert az ünnep neve olaszul Domenica delle Palme.

A Pálma név jellemzése: Olyan tudás birtokosai, amivel irányíthatják a többieket. Könnyen felszínre hozzák a tudatalattiban rejlő érzéseket, gondolatokat, nagyon erős az intuíciójuk, szinte belelátnak másokba. Erős akaratukkal szinte hipnotizálni képesek környezetüket, de sosem élnek vissza természetfeletti képességeikkel.

Kutya névnap:

Zsazsa, Ponga

Cica névnap:

Cián, Rozi

Hörcsög névnap:

Pincsi, Panni

Születésnaposok

1649 – Pápai Páriz Ferenc magyar orvos, az első nyomtatott magyar nyelvű orvosi könyv írója († 1716)

1899 – Fred Astaire amerikai énekes, táncos, színész († 1987)

1930 – Horváth Gyula Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész († 2005)

1957 – Lang Györgyi magyar színész, énekes

1957 – Sid Vicious, a Sex Pistols basszusgitárosa († 1979)

1960 – Bono (Paul David Hewson) ír rockénekes, zeneszerző, szövegíró, a U2 zenekar frontembere

1977 – Nick Heidfeld (Nicklaus Heidfeld) német autóversenyző

1979 – Bodor Richárd magyar versenyúszó

1993 – Babos Tímea magyar teniszezőnő

Erről híres a mai nap

  • Madarak és fák napja
  • A szívférgesség napja Magyarországon (2017)
  • A mentők napja Magyarországon 1991 óta.

Ezen a napon történt

1497 – Amerigo Vespucci elhagyja Cádizt, az Újvilágba vezető első útján.

1503 – Kolumbusz Kristóf a Kajmán-szigetekre érkezik, és elnevezi azt Las Tortugas-nak, az ott talált nagyszámú tengeri teknősről.

1843 – Először mutatják be a Nemzeti Színházban az Egressy Béni által megzenésített Szózatot.

1849 – Avram Iancu román felkelői tömegmészárlást rendeznek Abrudbánya magyar lakossága között.

1887 – Kresz Géza kezdeményezésére megalakul a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület (BÖME): a szervezett magyar mentésügy kezdete.

1896 – A budapesti Royal szállóban megrendezik az első filmvetítést Magyarországon.

1940 – A „furcsa háború” vége. A német haderő lerohanja a Benelux államokat és Franciaországot, illetve megkezdik Anglia bombázását. Megbukik Neville Chamberlain kormánya Londonban, az új miniszterelnök Winston Churchill lesz.

1941 – Rudolf Hess, Hitler helyettese kalandos úton Skóciába repül, hogy béketárgyalást kezdeményezzen Nagy-Britannia és a náci Németország között.

1947 – Hazatér Magyarországra a II. világháború alatt a nyilasok által kihurcolt népművészeti műkincsek legnagyobb hányada.

1954 – Bill Haley és együttese, a Comets, megjelenteti a „Rock Around the Clock” c. számot. Ez az első rock and roll szám, amely első helyre kerül a slágerlistákon. (Címének magyar fordítása: „Rock az óra körül” hibás, helyesen „Rock éjjel-nappal”.

1960 – Az USS Triton nukleáris tengeralattjáró elsőként kerüli meg a Földet felmerülés nélkül.

1986 – Jean-Louis Étienne francia orvos egyedül és gyalog eléri az Északi-sarkot.

1996 – A Mount Everest csúcsa közelében kitörő „hirtelen vihar” nyolc hegymászó életét követeli, a hegy történetében a legsúlyosabb baleset. A halottak között tapasztalt hegymászók, hivatásos hegyi vezetők is vannak, mint Rob Hall vagy Scott Fischer.

2001 – Ghánában, egy futballmeccsen kitört tömeghisztériában több mint 120 ember veszti életét.

Ezek voltak a legfontosabb cikkeink ma reggelig

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek