Tisztázott a rendőrség mindent: nincs mese, tényleg 1 km/órás sebességtúllépésnél is jöhet a bírság

Megosztás

Már semmiféle toleranciaszázalék, illetve hibahatár nincs, ha a traffipax mondjuk 50 helyett 51-el mér be minket, akkor is megindul ellenünk az eljárás, ha az autót egyébként nem állították meg a helyszín közelében. Európában ez példa nélküli.

A múlt héten volt nagy hír az autósok számára, hogy május 1-től a rendőrök akár már 1 km/h-s sebességtúllépésért is bírságolhatnak. Mindez régebben azért nem volt így, mert a traffipaxoknál feltételeztek bizonyos hibahatárt: 100 km/órás sebességig 3 km/óra volt a tolerancia, míg felette 3 százalékos eltérést engedtek, vagyis ezen értékeket figyelembe véve foglalkoztak a gyorshajtással.

Mostantól ilyen nincs, amennyit a traffipax mutat, azt veszik alapnak, ha valaki gyorsabban ment és megbírságolhatják. A hírrel kapcsolatban több félreértés is felmerült, amelyeket Óberling József ezredes, rendőrségi főtanácsos, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője Kreszváltozás oldalnak adott interjúban tisztázott.

Az első félreértés az volt, hogy egyesek úgy értelmezték a bírságolási gyakorlatban beállt változást, hogy csak akkor fognak ilyen kismértékű gyorshajtásért is büntetni, ha a helyszínen megállítják az autóst. Mint az ezredes elmondta, ez így nem igaz.

A kismértékű sebesség-túllépéseket úgynevezett szabálysértési eljárásban vizsgálják, mindegy, hogy megállítják-e az autóst.

Hogy még inkább érthető legyen a jelenlegi helyzet, Óberling József két példát is hozott: ha valakit 52 km/óra sebességgel mérnek be lakott területen 50 km/óra megengedett legnagyobb sebességhatár mellett május 1. előtt, akkor az 52 km/óra mért értékből levontak 3 km/órát, így a kapott 49 km/óra sebesség alapján nem követett el szabálysértést a járművezető, így nem is intézkedtek, most már azonban a mért sebességből nem vonnak le semmit, ezért a járművezetővel szemben szabálysértés miatt intézkednek.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek