Nem mindenkinek tetszik a kohászati emlékmű az Újgyőri főtéren

Megosztás

A szakemberek néhány hete helyezték a talapzatára Miskolc új közterületi alkotását, a közel 17 tonnás salaküstöt, mellyel a városvezetés az “Acélváros” ipari hagyományainak kíván emléket állítani, azonban a miskolciak között nem aratott osztatlan sikert az alkotás.

A közösségi médiában rengeteg negatív komment bukkant fel az Újgyőri Főtéren felállított kohászati emlékművel kapcsolatban. Egyesek azt nehezményezik, hogy egy komplett szúnyogkeltetőnek ágyaztak meg a tér közepén, ugyanis idővel majd beázik, teleszemetelik, és nyáron erős bűzt fog árasztani. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a körforgalom átláthatóságát csökkenti a hatalmas ipari monstrum nagymértékben csökkenti, ezért balesetveszélyes lehet.

Az egyik kommentelő szerint az üstben megtelt víz arra fog ösztökélni egyeseket, hogy megmártózzanak benne, így aztán “néplavór”-ként fog funkcionálni, másrészt kamerák elhelyezését javasolja a környékre, hogy el ne lopják. Az illető rámutat arra is, hogy az üst az újabb generációknak nem fog mondani semmit, mert már a mai fiatalok sem igazán vannak tisztában azzal, hogy a mai modern kor előtt mi hogyan készült egy acélöntödében. Egy másik vélemény szerint a salaküst nem a megfelelő jelképe a kohászatnak, olyan, mintha a villanyszerelést egy darab kábellel szimbolizálnák.

A legtöbb komment a miskolci nehézipar lezüllesztésével kapcsolatos, sokan sírják vissza a régi időket. Átkozzák a rendszerváltás utáni privatizációt, és bosszankodnak amiatt, hogy széthordták, elkótyavetyélték a vasgyárat, illetve az ipari létesítményeket szerte Borsodban.

Szunyogh László, Miskolc főépítésze jelezte, hogy az alkotás még nem nyerte el végleges formáját, a későbbiek során a teteje fedett lesz, így a szemetelők és az eső miatt nem kell aggódni. Veres Pál polgármester Facebook-bejegyzése szerint az emlékmű hivatalos avatóját május 16-án tartják, melyre maga a tervező, Kraitz Gusztáv is ellátogat.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek