Ezek az ingatlanok kerülnek ingyenesen egyházi tulajdonba Miskolcon

Megosztás

Összesen kilenc ingatlan jut ingyenesen egyházi tulajdonba Miskolcon, melynek jogi alapját egy februárban megszavazott törvény bizosítja. Mivel a törvény értelmében az igényelt ingatlanvagyont legkésőbb az adott nevelési, illetve tanév kezdetéig kell az egyházi fenntartó tulajdonába adni, az önkormányzat a májusi közgyűlési ülésen tervezi az ügyre vonatkozó előterjesztés megvitatását.

Mint ismert, egy új törvény nyomán február végéig ismét megnyílt a lehetőség az egyházak előtt, hogy az egykor a tulajdonukban álló ingatlanokat visszakérjék. Ráadásul a Semjén Zsolt által jegyzett módosítás szerint február 28-ig olyan állami, önkormányzati épületek tulajdonjogára is bejelenthették igényüket az egyházak, amelyeket el sem vettek tőlük, mivel soha nem is voltak a birtokukban. Az egyetlen feltétel, hogy a kiszemelt ingatlanban a kérelmező egyház hitéleti, szakrális vagy köznevelési feladatot lásson el. Ezeket a törvény erejénél fogva ingyenesen át kell adni – írja a hvg.hu.

A Borsod24 Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatától megtudta, hogy négy egyházi fenntartó jelentette be igényét nevelési-oktatási feladataik ellátását szolgáló ingatlanok ingyenes átvételére a fent említett törvény értelmében.

Tiszáninneni Református Egyházkerület a 2020. szeptember 1. óta a fenntartásában álló Komlóstetői Református Általános Iskolának helyet adó, önkormányzati tulajdonban álló ingatlanra nyújtotta be igényét.

Miskolci Egyházmegye Közfeladatellátó Intézményi Fenntartója, mely a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye belső jogi személye, az egyházi fenntartásban működő Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnázium önkormányzati tulajdonban álló ingatlan tulajdonjogának átruházását kérte.

Nyitott Ajtó Baptista Központ

  • a Téglagyári utca 3. szám alatt, valamint
  • a Kabar u. 1. szám alatt található, önkormányzati tulajdonban álló ingatlan

ingyenes tulajdonba adását kérte a Miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola és Óvoda nevelési-oktatási feladatainak ellátása céljából.

Az Egri Főegyházmegye az alábbi önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok tulajdonjogának ingyenes átruházását kérte:

  • a Mádai Lajos u. 2. szám alatt található, „kivett általános iskola és udvar” megnevezésű ingatlan;
  • a Mádai Lajos u. 2/A. szám alatt található, „kivett napközi otthon” megnevezésű ingatlan;
  • a Vörösmarty Mihály u. 24. szám alatt található, „kivett óvoda” megnevezésű ingatlan;
  • a Móra Ferenc utca 1/A. szám alatt található, „kivett általános iskola” megnevezésű ingatlan, továbbá
  • a Szeretet utca 5. szám alatt található, „kivett általános iskola” megnevezésű ingatlan.

Az egyházi fenntartók az általuk igényelt ingatlanokat jellemzően több mint egy évtizede használják a nevelési-oktatási feladataik ellátásához. A jogszabály értelmében azokat a jövőben is csak ilyen célra használhatják, ellenkező esetben az átadott vagyonelemek az eredeti tulajdonosra visszaszállnak. A tulajdonjog átadásával egyszerűbbé és hatékonyabbá válhat a nevelési-oktatási feladatok ellátását szolgáló vagyon működtetése, felújítása, egyúttal az Önkormányzat számára anyagi terhet jelentő feladatok szűnnek meg. A törvény rendelkezései alapján, amennyiben a meghatározott határidőn belül nem jön létre a szerződés, az igénybejelentést tevő egyházi fenntartó a bíróságtól kérheti annak létrehozását. – közölte lapunkkal a miskolci városvezetés.

Kiemelt kép: Komlóstetői Református Általános Iskola

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek