Zebraszerda: Újfajta tiltakozás Miskolcon a közoktatás és a pedagógusok felkarolásáért

Megosztás

A Miskolcon demonstráló lelkes civilek is úgy gondolják, hogy a közoktatás jelenlegi helyzete, és a pedagógusok megbecsülése az egyik legfontosabb társadalmi probléma, a korrupció, hanyatló egészségügyi rendszer, nemzetközi kapcsolataink válsága, a gazdaság leromlása és a társadalmi széthúzás mellett.

Miskolcon először e hét szerdán került megrendezésre az első zebraszerda a Miskolc és Környéke Kossuth Kör szervezésében. A “zebraszerdát”, mint újfajta tiltakozási formát, Kállai Kornélia egyszerű szülőként kezdte el, és azóta egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez országszerte. Koncepciója nagyon egyszerű: ha valaki egyetért a pedagógusok javaslataival és követeléseivel, akkor fogjon egy kartont, írja rá a témával kapcsolatos gondolatait, és szerdán álljon ki a zebrára, amikor a gyalogosoknak zöld a lámpa és mutassa meg véleményét a piros lámpánál várakozó sofőröknek, vagy a zebrán átsétáló gyalogosoknak. Maga az esemény nem korlátozza a forgalmat, de megmutatja, hogy sokan, sokféle ember szeretne tenni azért, hogy a kormány tegyen végre valamit a közoktatás modernizálásáért, és a pedagógus pálya felkarolásáért, egyúttal más, környezetünkben élő állampolgár figyelmét is ráirányítja a nemzet jövőjét egyik leginkább fojtogató problémájára – közölte a Borsod24 szerkesztőségével az egyik főszervező.

A Miskolcon demonstráló lelkes civilek is úgy gondolják, hogy a közoktatás jelenlegi helyzete, és a pedagógusok megbecsülése az egyik legfontosabb társadalmi probléma, a korrupció, a hanyatló egészségügyi rendszer, nemzetközi kapcsolataink válsága, a gazdaság leromlása és a társadalmi széthúzás mellett. Egy versenyképes modern oktatási rendszer és a pedagóguspálya megbecsülése nélkül Magyarország egyre inkább le fog maradni az európai országok között, hátul marad a globális versenyben. A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium, ami felelős a közoktatás és egészségügy kezeléséért, nemhogy  meghallgatná a szakterületen dolgozók véleményét, hanem fenyegetésekkel, kirúgásokkal, propaganda-médián keresztüli elhiteltelenítéssel próbálja elnyomni azt. 

Pintér legújabb javaslata, ami “státusztörvény” néven híresült el, tovább rontja a tanárok helyzetét, még inkább büntethetővé teszi a rendszerrel szembeni kritikák megfogalmazását, és rövidebbre fogja a tantestületek pórázát, hogy az önállóságot és a kreativitást teljesen kiölje az ágazatból. 

A Kossuth Kör tagjai is azért demonstráltak, hogy ez a törvény ne kerüljön a parlament elé, és minél többen ellenvéleményüket fogalmazzák meg azáltal, hogy aláírják a törvény benyújtása ellen indított petíciót, amit a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom közösen hozott létre. A demonstráción QR kódokkal és szórólapokkal juttatták el az üzenetet az arra közlekedő gyalogosokhoz és járművezetőkhöz, bízva abban, hogy egyre többen és többen csatlakoznak a pedagógusok és a nemzet jövője melletti kiállásokhoz és tüntetésekhez.

A petíciót online lehet aláírni, és a legegyszerűbb megtalálni a következő rövid linken: http://bit.ly/stopstatusz

A zebraszerda egyébként nem egy egyszeri esemény. Fővárosunkban egyre gyakrabban jelennek meg tanárokat támogatók egyénileg vagy csoportosan a zebrákon. Aki érdeklődik az új demonstrációs forma iránt további információk a kezdeményezés Facebook oldalán találhat: https://www.facebook.com/zebraszerda 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek