Így lesz mindig gondozott a portád!

Megosztás

Elérkezett a tavasz, s ezzel együtt a gyeppel kapcsolatos feladatok is újra középpontba kerülnek a kerttulajdonosok körében. A füves felület rendben tartása az egyik legfontosabb tennivaló, ha azt szeretnénk, hogy rendezett képet mutasson az otthonunk.

A fűről való gondoskodásnak is megvannak a maga lépései, amelyeket érdemes helyesen, a megfelelő eszközökkel kivitelezni. Lássuk, mi mindenre van szükség, ha szeretnénk eredményes munkát végezni!

A legfontosabb eszközök

Az ujhazbodrogi.hu fűnyíráshoz kínált gépei és szerszámai gördülékennyé és hatékonnyá teszik a munkavégzést. A rendszeresen elvégzett feladatok mellett szép és sűrű gyepnek örvendhetünk a ház körül. Arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy a folyamatos gondoskodás mellett se nyírjuk túlságosan rövidre a fűszálakat. Ez ugyanis a gyep kiszáradását okozhatja. Elkerülhetjük ezt a problémát, ha kihasználjuk a fűnyíró gépek állíthatóságát, s az évszaknak megfelelő ideális hossz kialakítására törekszünk a kések helyzetének változtatásával.

A fűnyíró a legfontosabb szerszámgép, amelyre szükségünk van a gyep karbantartásához. Választhatunk kézi és gépi változatot is. Utóbbinak nagyobb súlya van, ezért érdemes megfontolni az önjáró változatok alkalmazását a könnyebb munka érdekében. A fűnyírók mellett szükségünk lesz egy jó fűnyíró ollóra, de a tökéletes végeredmény érdekében egy gereblye is jó, ha van a háznál.

Amennyiben nem csupán a gyepre, hanem magunkra is szeretnénk vigyázni, ne feledkezzünk meg a megfelelő öltözetről, cipőről és kesztyűről sem!

Tippek a csodaszép gyephez

A vetést követően az első feladatunk a megfelelő mennyiségű nedvesség biztosítása mellett a türelmes várakozás. Ne nyírjuk a zsenge fűszálakat azelőtt, hogy elérnék a 8-12 cm-es magasságot. A fűnyírót állítsuk be úgy, hogy körülbelül 5-6 cm-es magasságra vághassuk vissza őket. Ezután nagyjából 8, maximum 10 nap elteltével végezzük el ismételten a munkát.

Nem mindegy, hogy milyen környezetben neveljük a gyepet. Az árnyékos részeken lassabb, a napos területeken gyorsabb növekedést figyelhetünk meg. A legjobb időpont a feladatvégzéshez a reggel, amikor már biztosan száraz a gyep, mégsem süt túl erősen még a nap. Nedves fűszálak esetén megnöveljük a betegségek kialakulásának lehetőségét, így ezt jobb elkerülni.

Az utolsó fűnyírás időpontját októberre érdemes időzíteni, s miután elmúltak a téli fagyok, két alkalommal csupán egy 2 cm-es rövidítést érdemes beiktatni, mielőtt a rendes és rendszeres gondoskodást elkezdenénk.

Harc a gyomok ellen

A csodás pázsit legnagyobb ellensége a gyomnövény, amelynek igen sokféle fajtája van, ám szerencsére hatékony szerekkel védekezhetünk ellenük. Már a második fűnyírás alkalmával van lehetőség arra, hogy gyomirtó szer segítségével, a problémák gyökerénél vessünk gátat a gyomok szaporodásának. Arra azonban ügyeljünk, hogy a permetezőszerek kizárólag az ötödik vágást követően alkalmazhatók.

Kapcsolódó cikkek