Ismét kinyitott a Miskolci Galéria – megtekinthető a Téli Tárlat

Megosztás

Megnyílt a 26. Miskolci Téli Tárlat, amelyen hatvankét művész száznyolc munkáját tekinthetik meg az érdeklődők. Az utóbbi négy évben kizökkent megszokott ritmusából a kiállítás: 2020-ban a pandémia miatt nyárra csúszott a megnyitó, tavaly pedig az energiaválság miatt halasztották el a tárlatot.

Az alkotásokat 262 pályamunka közül választotta ki a zsűri, Kákóczki András művészettörténész, Kishonthy Zsolt művészettörténész és Lenkey-Tóth Péter festőművész. Civilek, cégek és magánemberek összesen tizenegy díjat ajánlottak fel, amelyek odaítéléséről a kiállítást rendező Kónya Ábel képzőművész, Kishonty Zsolt és Lenkey-Tóth Péter alkotta díjzsűri döntött. A pályázó művészek közül Seres László, Horváth Kinga, Gönczi Petra Virág, Piti Zsuzsa, Radics Márta, Szanyi Borbála, Urbán Tibor, F. Balogh Erzsébet, Tomecz Dániel és Dely Dominika kapta meg a díjalapítók elismeréseit.

Részlet a kiállításból

A Téli Tárlat története 1955-ben kezdődött. Úttörő kezdeményezésnek számított, hogy a fővároson kívül, vidéken is megnyílhatott egy olyan kiállítás, amely felvonultatta a magyar képzőművészet élvonalát és egyben lehetőséget adott a helyben élő művészeknek is a bemutatkozásra. A kezdetben Országos Képzőművészeti Kiállítások nevet viselő tárlatot 1960-ig évente, majd 1962-től kétévente rendezték meg. 1870-ben a Miskolci Téli Tárlat elnevezést kapta, és 1984-ben regionális kiállítás vált belőle, amelyen Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyei művészek mutathatták meg alkotásaikat.

A tárlat április 30-ig látogatható, vasárnap kivételével naponta 9-től 17 óráig.

Képek: Korompai Bea/Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek