Sorra nyitnak újra megyénk gyógyfürdői és uszodái

Megosztás

Miskolcon továbbra is csak a Barlangfürdő és a Kemény Dénes Sportuszoda fogadja a vendégeket. Még mindig nem tudni, hogy a város többi vizes komplexuma mikor nyithat újra.

Mint ismert, az energiaárak ugrásszerű drágulása tavaly ősszel országszerte nehéz helyzet elé állította a gyógy-és termálfürdőket, valamint az uszodákat is. A jelentős mértékben megemelkedett üzemeltetési költségeket a legtöbb településen nem tudta kigazdálkodni a fenntartó önkormányzat, ezért az átmeneti – mintegy fél éven át tartó – bezárás mellett döntöttek. Nem volt ez másként megyénkben sem, ősszel sorra jelentették be az önkormányzatok válságkezelő intézkedéseiket. Miskolcon október első napjaiban született meg a drasztikus döntés, hogy átmenetileg lakat kerül a Barlangfürdőre, az Ellipsumra és a Selyemréti Strandfürdőre, de bezárt a Diósgyőri Tanuszoda is.

Az őszi bezárást Miskolcon egyedül a Kemény Dénes Sportuszodának sikerült elkerülnie. A létesítmény megemelkedett üzemeltetési költségeit állami támogatással tudták megoldani. Az uszoda kiemelt regionális státuszt is kapott, így lehetőséget biztosít a miskolci lakosság és az itt működő sportegyesületek mellett több környékbeli település professzionális és amatőr sportolóinak is sporttevékenységük folytatására.

Példás összefogásnak köszönhetően a Barlangfürdő október végén újra kinyitott, majd januárban néhány hétre ismét bezárt, amikor elvégezték az éves karbantartási munkákat a létesítményben, azóta viszont zavartalanul fogadja a vendégeket. Az Ellipsum és a Selyemréti fürdő viszont továbbra is zárva, még mindig kétséges, hogy mikor nyithatnak ki újra. Előbbin hosszú hónapok óta végzik már a garanciális javításokat, valamennyi medencét teljes terjedelmében az aljzatbetonig bontanak vissza és burkolnak újra. Bizonytalan, hogy mikor fogadhat újra vendégeket a komplexum.

A selyemréti strandról még kevesebb az információ, bár március elején felcsillant némi remény az újranyitásra: akkor Csöbör Katalin országgyűlési képviselő Facebook-oldalán jelentette be, hogy áprilisban megkezdik a felkészülést, májusban pedig már újra fogadhat vendégeket a fürdő.  Hivatalos tájékoztatást azonban sem a Miskolci Fürdők Kft., sem az önkormányzat nem adott egyelőre a nyitásról.

Újranyitó uszodák


Az energiaválság és az időjárás enyhülésével – Miskolccal ellentétben – megyeszerte sorra jelentik be a települések a fürdőik és uszodáik újranyitásának időpontját.

A gázárak emelkedése miatt tavaly szeptemberben a kazincbarcikai uszoda is bezárni kényszerült, április 1-jén azonban ismét kinyit. Szintén az energiaválság miatt került átmenetileg lakat az ózdi Városi Tanuszodára. Több mint négy hónapos szünet után, március 10-e óta fogadja újra a feszített víztükör szerelmeseit. Tiszaújvárosban, a Deák téri uszodában március közepe óta lehet úszni, a sportcentrum uszodája viszont továbbra is határozatlan ideig zárva tart.

Amik be sem zártak


A mezőkövesdi Zsóry csökkentett üzemmódban vészelte át a telet: október közepétől volt zárva a fedett élményfürdő és az uszoda is, azonban a fürdő többi medencéje végig rendelkezésre állt. Április 6-tól ismét teljes körű szolgáltatásokkal várják a fürdőzőket. A mezőkövesdi városi tanuszoda végig nyitva tartott a tél során, itt hétköznap délelőttönként van lehetőség lakossági úszásra.

Szintén nyitva volt a leghidegebb hónapokban is a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdő: a kültéri termál medencék és a fedett élménymedence, illetve a szaunavilág végig használható volt. De nyitva volt a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő is, valamint a Mezőcsáti Termálfürdő is, ahol szezonon kívül a szabadtéri ikermedence és a beltéri gyógymedence áll a fürdőzők rendelkezésére.

Néhány hónappal ezelőtt a viharos szél rongálta meg az úszó-és tanmedence fedését a sárospataki Végardó Fürdőben, ez a komplexum emiatt volt zárva átmenetileg. Február közepétől azonban a korábban megszokott rend szerint fogadnak vendégeket.

Egy néhány hetes karbantartástól eltekintve egész télen nyitva tartott az edelényi és a tokaji  tanuszoda is. Encsen néhány nappal ezelőtt adták át közelmúltban elkészült Városi Uszodát, amely jelenleg a terheléses próbaüzemben működik.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek