Kulturális és természetes világörökségünk is veszélyben van az éghajlatváltozás és a turizmus miatt

Megosztás

Az UNESCO Világörökség egyezményének célja a kiemelkedő természeti vagy kulturális értékkel bíró örökség megőrzése. Azonban a Világörökség is sebezhető: napjainkban a klímaváltozás jelenti az egyik legjelentősebb fenyegetést, ami kölcsönhatásba léphet más stressz-faktorokkal is – mint például urbanizáció, szennyezés, turizmus –, felgyorsítva a sérülés folyamatát.

Világörökség része a világ első nemzeti parkja, az USA-ban található Yellowstone Nemzeti Park, ahol már most megfigyelhető a hőmérséklet-emelkedés, a jövőben pedig akár 4-6 fokos emelkedés is várható a tavaszi és nyári átlaghőmérsékletben, aminek következtében a száraz, forró nyarak lesznek a normálisak. A korábbra tolódó hóolvadás, a magasabb hőmérséklet és a hosszabb tűz-évszak jelentősen megnövelheti a leégett területek nagyságát. Összességében elmondható, hogy a világ első nemzeti parkja a jelenlegi folyamatok alapján súlyos, akár visszafordíthatatlan változások elé néz, ha nem változnak a kibocsátások.

A Galápagos-szigetek a tökéletes példa, amikor a tömegturizmus és a klímaváltozás negatív hatásai összekapcsolódnak: 1970-ben még kevesebb mint évi 5000 látogató kereste fel, napjainkra ez a szám 275 000, miközben a helyi lakosság száma is megduplázódott, ami fenyegeti a sziget biodiverzitását, de ezek mellett ott van még a tengerszint emelkedése és az óceánok savasodása is.

A holland-német-dán partokon elterülő Watt-tengert (itt található a világ legnagyobb összefüggő árapálysíksága; átmenetek sokasága jelenik meg a területen a szárazföldi-, tengeri- és édesvízi környezetek között) is elsősorban a tengerszint emelkedése, a gyakoribb viharok és az erózió fenyegeti. Azonban itt egy klímabarátabb turisztikai uticél is található Juist szigetén.

Az amerikai Szabadság-szobor ugyan szilárdnak és sebezhetetlennek tűnik, mégis ki van téve a klímaváltozással összefüggő veszélyeknek. A 2012-es Sandy hurrikán következtében fellépő áradás Liberty Island 75%-át elárasztotta, és bár maga a szobor nem került víz alá, az infrastruktúrát érő károk (Ellis Island-et is beleszámítva) 77 millió USA dollárba kerültek. A tengerfelszín hőmérséklet-emelkedése várhatóan folytatódni fog a jövőben, ami valószínűsíthetően megnövelheti a hurrikánok intenzitását.

A Brit-szigeteken található Stonehenge és az Orkney Island szintén a tengerszint-emelkedésnek van kitéve, továbbá a gyakoribb viharoknak, az erősebb parti eróziónak, árvizeknek és az extrém időjárásnak. A melegebb telek a vakond, nyúl és borz populáció növekedéséhez vezethetnek. Ezek az üregi állatok az ásás által destabilizálhatják a kőműveket és megbolygathatják az eltemetett régészeti lelőhelyeket.

Velence az egyik olyan terület a világon, amit a leginkább fenyeget a tengerszint emelkedése. Az átlagos járdaszint 105 cm-rel van a mostani relatív tengerszint felett, a belső történelmi terület pedig csak 55 cm-rel. Az árvizek száma folyamatosan növekszik, alkalmazkodás hiányában a következő 50 évben 7-17 milliárd euró gazdasági kár léphet fel. A mobil gátas védekezési rendszer pedig a tengerszint emelkedésével alapvetően változtathatja meg a város életét: ha a relatív tengerszint-emelkedés  eléri az 50 cm-t, akkor 2 hónapig is zárva lehetnek ezek a gátak, míg 75 cm-es emelkedés esetén ez összességében akár fél évet is kitehet. A gyakori zárás pedig a víz ki- és befolyására, valamint a hajózásra is hatással van.

Ez a témakör is felhívja a figyelmet a problémák összetettségére: nemcsak a klímaváltozás, hanem például a tömegturizmus is hozzájárul a Világörökség egyes részeinek lehetséges elpusztulásához. A közlekedés, a szennyezés további súlyosbító tényezők lehetnek. Az éghajlatváltozás pedig nem csak az időjárási elemek közvetlen hatásán keresztül jelent fenyegetést, komplexebb eseményekkel (pl. a módosult klimatikus körülmények miatt megváltozott növényzet vagy állatvilág hatása) is számolni kell.

Nincs egyetlen csodaszer, hiszen maga a probléma is rendkívül összetett, hangsúlyozza a Másfélfok cikke.. Arra azonban van lehetőségünk, hogy mérsékeljük a hatásokat, amennyire ez tőlünk telik, mivel az egyéni cselekvések soksasága kikényszerítheti a szükséges, rendszerszintű változást, mint a kibocsátások csökkentése a Párizsi Megállapodással összhangban vagy a fenntartható(bb), keretek közé szorított turizmus.

A kiemelt képen Velence. (FORRÁS: MTI/EPA/ANSA/ANDREA MEROLA)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek