Borsod legszebb helyei – Vizsoly

Megosztás

A Miskolctól mintegy 60 kilométerre északkeletre, a Hernád bal partján fekvő Vizsoly megyénk egyik országszerte ismert települése, ugyanis itt nyomtatták ki az első teljes magyar nyelvű szentírást, melyet Vizsolyi-, vagy a fordítója után Károlyi-Bibliaként ismerünk, és mely 2015-ben bekerült a hungarikumok közé.

Vizsoly egy 1000 főnél is kevesebb lélekszámú község, Boldogkő várától néhány kilométerre található. Közúton a 3-as számú főúton haladva Novajidrány irányából közelíthető meg a legkönnyebben, vasúton pedig a Szerencs-Hidasnémeti vonalon, melynek egyik állomása a szomszédos településsel, Korláttal közösen használt megállóhely.

Jobb oldalon a Református, mellette a Görögkatolikus templom

Károlyi Gáspár gönci esperes néhány lelkésztársával 1586-ban hozzáfogott a nagy munkához, a teljes Biblia magyarra fordításához, 1589 februárjában pedig a környék földesura, Rákóczi Zsigmond, valamint több pártfogó támogatásával megkezdődtek a nyomtatási munkálatok Mantskovits Bálint vizsolyi nyomdájában. A papírt Lengyelországból, a betűket pedig a Németalföldről szerezték be, közben pedig mivel Károlyiék még dolgoztak a fordításon, a kéziratokat a lelkész diákjai laponként gyalog hordták Göncről Vizsolyba. A nyomtatás végül másfél év múlva, 1590 júliusában fejeződött be, ez idő alatt mintegy 7-800 példány készült el, melyből ma kb. 50 darab létezik szerte a világon. Egy példány ma megtekinthető a vizsolyi Református templomban.

Ez a kb. 500 éves freskó, mely a Református templom falán látható, a napkeleti bölcseket ábrázolja, ahogy meglátogatják a kis Jézust

A reformátusok által a 16. század közepén birtokba vett templom, ahol ma megtekinthető Károlyi Bibliájának egy példánya, szintén történelmi jelentőségű. A szakértők szerint a templom román stílusban épült a 13. században, majd később a kornak megfelelő stílusban bővítették. A 16. századig a belső falakat folyamatosan díszítették falfestményekkel. Néhol még ma is látszanak az évszázados freskók, melyeket több évtizedes restaurációs munkáknak köszönhetően tekinthetnek meg újra a látogatók.

A kőfejtő

Vizsoly nevezetességei közé tartozik még a 18. században barokk stílusban emelt kKatolikus, és a 19. században épült Görögkatolikus templom, valamint a kőfejtő, melynek vulkanikus eredetű, jó hőszigetelő kőzetei évszázadokig biztosították a helyiek számára az építőanyagot, ma pedig geológiai bemutatóhelyként szolgál.

Wikipédia, vizsoly.hu, vizsolyibiblia.hu, programturizmus.hu, kirandulastervezo.hu

Kiemelt kép: hungarikum.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek