Korlátozná a kormány a vízipipák használatát és értékesítését

Megosztás

A kormány a dohányzásra kijelölt helyekre korlátozná a vízipipázást, valamint tiltaná a vízipipák forgalmazását a 18 éven aluliak számára – derül ki a napokban társadalmi egyeztetésre közzétett, 45 oldalas egészségügyi törvényjavaslatból, mely az egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvényekre vonatkozik.

A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól, valamint a fogyasztóvédelemről szóló törvény ide vonatkozó része jelenleg csak a dohánytermékekre, az e-cigarettákra, illetve a dohányzást imitáló elektronikus eszközökre vonatkozik, azonban a kormány az ezekben a törvényekben rögzített korlátozásokat a vízipipákra is kiterjesztené.

Korábban úgy gondolták, hogy a vízipipázás kevésbé ártalmas az egészségre, mint a hagyományos dohányzás, azonban a legújabb felmérések megcáfolják ezt az állítást.

A nikotin ugyanúgy függőséget okoz a vízipiánál, mint a hagyományos cigarettáknál.

Egy ember egy vízipipázás alkalmával százszor annyi füstöt lélegezhet be, mint egyetlen cigaretta elfogyasztásakor. A nikotin miatt a vízipipa pedig úgyszintén függőséget okoz – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az orvosi szakvélemény szerint a vízipipázás útján beszívott füst magas százalékban tartalmaz mérgező anyagokat, többek között szén-monoxidot, különböző nehézfémeket, és rákkeltő anyagokat, emellett ezáltal jelentős mennyiségű nikotin is bejut a szervezetbe, mely nem okoz kevésbé függőséget, mint cigarettázás esetében. Vízipipázás során a hagyományos cigarettáknál jelentősen nagyobb mennyiségű szén-monoxid kerül a tüdőbe, esetenként egyetlen slukk is elég ahhoz, hogy fejfájást, émelygést okozzon. A mérgező gáz a vér oxigénszállításáért felelős vörösvértestekhez kapcsolódó vérfestékhez, a hemoglobinhoz kötődik, kiszorítva onnan az oxigént. Ezért a terhes nőknek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek kifejezetten tiltott a vízipipa használata! – írja a webbeteg.hu.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakorvosai egy közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy a dohányipari gyártók új termékek bevetésével próbálják piaci jelenlétüket biztosítani, amelyek „számos ízben, letisztult formatervezéssel, és csökkentett egészségkárosodást hangsúlyozó hamis üzenettel kecsegtetnek”. Szerintük az e-cigaretta mellett a vízipipa is egy ilyen termék. Néhány éve egy dohányzás elleni kampányt indítottak, melyben felszólítottak arra, hogy ne dőljünk be a hamis üzeneteknek, ugyanis:

„a nikotin függőséget okoz, bármit is szívsz!”

Képek: create.vista.com, napidoktor.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek