Az e-cigaretta is nikotinfüggőséget okoz

Megosztás

„A nikotin függőséget okoz, bármit is szívsz!”

– hívták fel a figyelmet az alternatív dohánytermékek ártalmaira az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakorvosai a keddi közleményükben.

A korányis orvosok szerint, mivel már a legtöbb ember – köztük a fiatalok is – tisztában vannak a hagyományos cigaretta egészségre gyakorolt végzetes hatásával, illetve a törvényi szabályozás is megnehezíti a a dohányipari szereplők dolgát, a gyártók új termékek bevetésével próbálják piaci jelenlétüket biztosítani. Szerintük ilyen termék az elektronikus cigaretta, a nikotinos tasak, illetve a hevített dohánytermékek, amelyek „számos ízben, letisztult formatervezéssel, és csökkentett egészségkárosodást hangsúlyozó hamis üzenettel kecsegtetnek.”

A szakorvosok szerint a korábban nem dohányzó fiataloknak is csábító az alternatív dohánytermékek használata, amelynek eredményeként ugyanúgy tartós nikotinfüggőség alakul ki.

A Korányi Intézet kampányt indított „Függőség helyett válaszd a függetlenséget!” címmel. A kezdeményezés célja megmutatni, hogy az egészségkárosító hatás mellett a nikotinfüggő ember nem igazán szabad, hiszen a nikotintartalmú termék irányítja az életét.

Az intézet ismertette a tavalyi Magyarországi Ifjúsági Dohányzás Felmérés eredményét is. Abból kiderült, hogy a 13-15 éves korosztályban egyre elterjedtebb az elektronikus dohányeszközök használata: míg 2016-ban 23 százalék nyilatkozott úgy, hogy használt már ilyet, 2020-ban ez 32 százalékra növekedett, ezzel párhuzamosan a kipróbálók átlagéletkora is csökkent 14-ről 13 évre.

via HVG

Kapcsolódó cikkek