Világsikert ért el a fiatal miskolci hegymászó

Megosztás

Történelmi magyar aranyérem a jégmászó ifjúsági világbajnokságon.

Fantasztikus sikert ért el a 19 éves miskolci Seregi Ernő Róbert a finnországi Ouluban rendezett UIAA Ifjúsági Jégmászó Világbajnokságon. A magyar sportoló gyorsasági mászásban aranyérmet, nehézségi mászásban ezüstérmet szerzett, mellyel az összetett versenyben is a 2. helyet szerezte meg. Ernő két évvel ezelőtt már azzal történelmet írt, hogy első magyarként részt vett a felnőtt világkupa-sorozatban, most pedig ő az első, aki junior világbajnoki címet szerzett – tudatta Pintér László, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs vezetője.

Suhajda Szilárd, hazánk egyik legeredményesebb magashegyi expedíciós hegymászója, aki első magyarként pótlólagos oxigén nélkül mászta meg a 8611 méter magas K2-t, tavaly pedig szintén palack nélkül a 8516 méteres Lhocét, pici kora óta ismeri Ernőt, és maximális elismeréssel gratulált a közösségi oldalán:

Amikor a kitartó, következetes és fegyelmezett munka gyümölcse beérik. ERNŐ! SZÍVBŐL GRATULÁLUNK!!!

Büszkén mondhatom, hogy az egyik legnagyobb ifjú tehetség pályafutását volt szerencsém a kezdetektől látni – igaz, már két és fél évesen is a hámori sziklákon mászott és hol voltam én még akkor? Sehol! Amikor ezt a fiút mászni látom, valójában ma is így érzem – ezek a magasságok számomra elérhetetlennek tűnnek. Ez csakugyan egy olyan szintű tudás, amit csakis ennyi év tanulásával és mindennapi munkájával – és nevelésével – lehet megszerezni: ha a támogató családi háttérre, a hámori mászóközösség szakmaiságára és húzóerejére, és a szó szerint mindennapi edzésmunkára gondolok, akkor csak idő kérdése volt, hogy előbb-utóbb egy világversenyen láthatjuk viszont fiatal barátunk nevét.

Seregi Ernő 19 éves, jelenleg a franciaországi Chambéryben , az Université Savoie Mont Blanc angol és francia nyelvű, hároméves BSC képzésén vesz részt alkalmazott nyelvhasználat a kereskedelemben szakirányon. Szülei mindketten másznak, így nem volt nehéz bekerülnie a mászás világába, főleg, mivel Alsóhámorban született. Édesapjával ma is sokat edz együtt, rengeteget jártak a Magas-Tátrába. Körülbelül tíz évnyi jégmászó tapasztalata van, ami így 19 évesen elég komolynak mondható. Hatéves korában egy nyíregyházi mászótól kapott egy kimondottan neki gyártott gyerek jégcsákányt, ezzel mászott először Hámorban. Azóta minden télen jegezik, illetve drytoolingozik, az erőnlétéhez pedig a sportmászás nagyon sokat hozzátesz.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek