Nem halogatták sokáig: a Fidesz már ma ki is csinálta az orvosi kamarát, vége a kötelező tagságnak

Megosztás

Az üzenet teljesen egyértelmű, a kamara szembeszállt a Fidesz-KDNP-vel, ezért villámgyorsan le is darálták a szervezetet és tökéletesen súlytalanná tették. 2006-ban, amikor Gyurcsányék lebegtették meg, hogy eltörlik a kötelező kamarai tagságot, a Fidesz még kézzel-lábbal tiltakozott. Most pedig egyetlen nap alatt végigvitték, megszavazták.

Kedd délután, sürgősségi eljárásban el is fogadta a parlament fideszes többsége azt a hétfőn benyújtott indítványt, ami jelentősen csorbítja a Magyar Orvosi Kamara befolyását, elsősorban azzal, hogy eltörli a kötelező kamarai tagságot az orvosok között. Ez azt jelenti, hogy míg eddig csak azok dolgozhattak akár háziorvosként, akár kórházi orvosként Magyarországon, akik beléptek a kamarába is, ezután ez nem lesz elengedhetetlen, ráadásul a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jelenlegi tagjainak is nyilatkozniuk kell arról, hogy tagok akarnak maradni. Ha ezt 30 napon belül nem teszik meg, automatikusan megszűnik a tagságuk. (Mintha valami nyugdíjpénztár-féleség miatt ismerős lenne a módszer még 2010-ből…)

A továbbképzések minősítésében és véleményezésében a jövőben az egészségügyért és a felsőoktatásért felelős miniszter által kijelölt szerv jár el, a MOK pedig csak a tagjai felett formálhat véleményt a vezetői kinevezésekről. Az etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezik át, ahogy az új etikai kódexet is ez a szervezet alkotja meg, és az egészségügyért felelős miniszter hagyja jóvá. A kamarának a jövőben csak véleményezési joga lesz az etikai kódex felett. A kötelező kamarai tagságot utoljára a Gyurcsány-kormány idején szüntették meg, akkor épp a Fidesz követelte a visszaállítását, amit 2010-ben meg is tett.

A MOK eddig éppen a kötelező tagság miatt volt Magyarország egyik legerősebb szakmai érdekképviseleti szervezete, hiszen minden orvos a tagja volt, voltak helyi és megyei testületei, az országos küldöttgyűlés pedig az egész magyar orvostársadalmat érintő ügyeket vitatta meg, és hozott ezekben döntéseket.

Ezt a befolyást felhasználva az utóbbi években a kamara többször is engedményekre tudta kényszeríteni a kormányt – ők harcolták ki például a hálapénz megszüntetéséért cserébe a jelentős orvosbéremelést is – emellett olyan ügyekben is tárgyalóasztalhoz ültették a döntéshozókat, amikben azok nem igazán akartak volna vitázni. Márpedig ha valami kiderült az utóbbi 13 évben erről a kormányról, az pont az, hogy nem szeretik, ha rajtuk kívül bárki másnak érdemi befolyása van egy döntésre. Ez ellen tettek most egy hatalmas lépést. Vajon ki lesz a következő, ha egyáltalán maradt még valaki? (via Telex)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek