Orvosi kamara: Az ötvenes évekre jellemző kommunista eljárást láthatunk

Megosztás

A Fidesz látványos huszárvágással kívánja teljesen súlytalanná tenni a Magyar Orvosi Kamarát, mivel szakmai szempontból többedszerre mondtak ellent Orbánéknak. Ez pedig várható volt, hogy nem marad megtorlatlanul, hatásköreit, feladatait kiüresítik. Érkezhet a “Nemzeti Pedagógus Kar 2.0” az egészségügyben. Simán hagyják ezt az orvosok?

„Példátlan történetnek vagyunk részesei, a kormány hazugságok alapján indított nagyon durva támadást a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ellen” – mondta Kincses Gyula, a testület elnöke, miután a Belügyminisztérium hétfőn délelőtt bejelentette, hogy az orvosok tiltakozása miatt visszanyesik a MOK jogköreit.

Svéd Tamás, a MOK titkára az 50-es évekre emlékeztető koncepciós eljárásról beszélt, aminek „a forgatókönyve valószínűleg múlt pénteken megszületett”, és keddre meglesz az ítélet, ami ellen nem lehet védekezni.

„Egy kormányzati alkalmazott hazudott az MTI-nek, az MTI ezt továbbadta, a közmédia a kormányinfón ezt a hazugságot tényként beállítva felkérdezte Gulyás Gergelyt, aki erre elismételte, amit most a törvénytervezetben látunk” – foglalta össze az elmúlt napok eseményeit Álmos Péter, a MOK alelnöke, aki szintén kirakatpert emlegetett.

A hétfőn megjelent törvényjavaslat legfontosabb pontja eltörölné a kötelező orvosi kamarai tagságot.

„Tulajdonképpen számítottunk rá, hogy mint korábban a kommunisták, megpróbálnak ellehetetleníteni minket.” „A céljaink nem változnak. Mi ugyanazok vagyunk, akik a hálapénz eltörléséért küzdöttünk éveken át, akik a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos kampányba kezdtünk, és a tiszta, átlátható egészségügyért harcoltunk.”

Az Orvosi Kamara vezetése először is minden orvost meg fog keresni, hogy válassza a kamarai tagságot.

Meg akarnak törni minket, azt akarják, hogy fogjuk be a szánkat, és ne jelezzük vissza a problémákat” – mondta Álmos Péter. Ezen kívül felkérik a kórházi orvosokat, hogy mondják fel az önként vállalt többletmunkáról szóló szerződésüket.

Ez a kórházi ügyeleteket érinti, és előrelépést jelent a tiltakozásban. Február elején még csak azt szavazták meg, hogy helyezzék letétbe a felmondásokat. Svéd Tamás szerint nincs értelme tovább várni.

„Aki komolyan gondolja, és szolidarítani kíván, az most mondja fel a szerződését. Az orvostársadalomnak nincs nagyon hova hátrálni, cselekedni kell.” (via 444)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek