Elvenné a MOK jogköreit a kormány

Megosztás

A Belügyminisztérium eltörölné a kötelező orvosi kamarai tagságot és a folyamatban lévő etikai vizsgálatokat egy kormányszervhez delegálná.

Átírná a Belügyminisztérium a Magyar Orvosi Kamara (MOK) hatásköreit – derül ki a Belügyminisztérium közleményéből a HVG cikke szerint. A tárca közleménye szerint a Belügyminisztérium a kormány nevében sürgős tárgyalást kér az Országgyűléstől az az egészségügyben működő szakmai kamarákról és az egészségügyről szóló törvények módosításáról.

A Belügyminisztérium módosító javaslata a „hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését, valamint a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza”.

A tárca indoklása szerint a MOK a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jogot veszélyezteti azzal, hogy etikai vizsgálattal fenyegeti az ügyeleti szerződést aláíró orvosokat.

A törvényjavaslat azóta fel is került a parlament honlapjára, többek között az is szerepel benne, hogy az orvosoknak maguknak kell nyilatkozniuk arról, hogy meg kívánják-e tartani a kamarai tagságukat és ha 30 napon belül nem tesznek nyilatkozatot, a törvény értelmében a tagságuk megszűnik.

Az egészségügyben jelenleg is zajlanak átalakítások, amelyek legnagyobb horderejű eleme az ügyeleti rendszer átszervezése. Ezt akadályozhatja, hogy a Magyar Orvosi Kamara február elején arra szólította fel a háziorvosokat, hogy amíg a kormány nem kezd valódi párbeszédet az egészségügyről, ne írjanak alá szerződést az új szisztémát irányító Országos Mentőszolgálattal, a kórházban dolgozó gyógyítókat pedig arra kérték, hogy helyezzék letétbe az önként vállalt túlmunka felmondását. Ennek kapcsán a napokban is feszültség alakult ki, erről itt írtunk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek