Az LMP felszólítja a kormányt, hogy készítse elő a Nemzeti Akkumulátor Stratégia környezeti vizsgálatát

Megosztás

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy mielőbb készítse el a Nemzeti Akkumulátor Stratégia környezeti vizsgálatát és a stratégiával együtt bocsássa társadalmi vitára.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt: egy 2005-ös kormányrendelet előírja, hogy környezeti vizsgálatot kell készíteni országos programokhoz, ágazati stratégiákhoz, a Nemzeti Akkumulátor Stratégia esetében azonban ez nem készült el.

Azt mondta, ez más, mint a környezetvédelmi engedély, egy ilyen környezeti vizsgálat bemutatja, hogy milyen erőforrásszükséglete van az adott stratégiának, hogy a stratégiában tervezett projekteknek mekkora a környezeti terhelése és vizsgálja azt is, hogy ezeket a forrásokat  valóban itt kell-e elhasználni.

Schmuck Erzsébet hozzátette: a Nemzeti Akkumulátor Stratégia környezeti vizsgálatának szólni kellett volna arról, hogy mekkora a víz- és energiaigénye, mekkora földterületet vesz igénybe és mekkora a munkaerőszükséglete a stratégiának.

Az LMP társelnöke kitért a párt akkumulátorgyárakról szóló országos népszavazására. Fontosnak nevezte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság “átengedje” azt, mert az “embereknek joguk van ahhoz, hogy erről véleményt mondjanak”.

Megjegyezte, “mélységes csend van” arról is, hogy mi fog történni az elhasznált akkumulátorokkal. A gyártói felelősség alapján ugyanis a Magyarországon gyártott, külföldön értékesített akkumulátorokat Magyarországnak az elhasználásuk után vissza kell vennie.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek