Kormányinfó: a háborúért Oroszország a felelős – tavasszal változhat a rezsicsökkentés

Megosztás

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szombat délután adott tájékoztatást a kormány döntéseiről.

A legfontosabb kijelentéseket a Telex szedte össze. Továbbra is cél kimaradni a háborúból, a szankciókkal kapcsolatos ellenérzéseket megerősítette a nemzeti konzultáció eredménye. Továbbra sem szállít fegyvereket Magyarország, sürgetik a békét. a háborúért a felelősség Oroszországot terheli, Oroszország sértette meg a nemzetközi jogot, segítik Ukrajnát, segítik a Kárpátalján élő magyarságot.

Gulyás Gergely szerint  át kell tekinteni a gyermekvédelmi szabályokat, azért is, mert 2017 óta folyamatosan emelkedik a gyermekpornográfia bűncselekmény elkövetőinek száma.

Marad a rezsitámogatás és az extraprofitadó. A jelenlegi árak április 30-ig vannak érvényben, utána felülvizsgálják azokat, így nem kizárt az sem, hogy csökkenjenek az átlagfogyasztás feletti árak.

Takács Péter egészségügyi államtitkár azért méri fel az aktív ágyszámokat, hogy kiderüljön, vannak-e pl átcsoportosítható ágyak az inaktív, azaz szociális ellátást nyújtó ellátásba. Gulyás Gergely szerint kórházbezárás nem lesz, de „átcsoportosítás” igen.

nemzeti tüzépekről nincs még döntés. Előterjesztés létezik, de a részleteket meg kell vitatni. Az exporttilalom az Unión belül bizonyos esetekben értelmezhető, de hosszú távon nehezen, mert egy egységes piacról van szó.

Az alapítványi egyetemekkel kapcsolatban az Európai Bizottságnál pattog a labda, Gulyás maga megszavazná a finnek és svédek NATO-csatlakozását. A kormány ugyanis egyetért a svéd és finn NATO-csatlakozással, de a Fidesz-KDNP frakciókat is meg kell nyugtatni, ezért megy delegáció a két országba.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek