Jön a 10. szankciós csomag, Magyarország is megszavazta

Megosztás

Az EU jóváhagyta az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagot – közölte az Európai Unió Tanácsának svéd soros elnöksége.

A közlés szerint a csomag szigorúbb exportkorlátozások tartalmaz a kettős felhasználású termékek és technológiák tekintetében, továbbá célzott korlátozó intézkedéseket a háborút támogató, propagandát és álhíreket terjesztő vagy Oroszország által a háborúban használt drónokat szállító személyekkel és szervezetekkel szemben. A svéd elnökség hozzátette, hogy az EU tagállamai együttesen az eddigi legerősebb és legmesszebbmenő szankciókat vezették be, hogy segítsék Ukrajnát a háború megnyerésében.

„Az EU egységesen kiáll Ukrajna és az ukrán nép mellett. Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát, amíg csak szükséges”

– hangsúlyozták. Ursula von der Leyen bizottsági elnök február 15-én vázolta a testület javaslatát. Az Európai Bizottság 11 milliárd euró értékben akarta korlátozni olyan termékek kivitelét Oroszországba, amelyekre szerinte az Ukrajnát megtámadó államnak szüksége van és máshonnan nehezen tudja beszerezni, mint például egyes elektronikai eszközök, különleges járművek és sugárhajtóművek. Olyan termékeket is le akart tiltani, amelyek az orosz hadsereghez kerülhetnek (például antennák) vagy kettős felhasználásúak, azaz alapvetően polgári, de akár katonai célra is alkalmasak, mint bizonyos elektronikus alkatrészek. A testület több orosz propagandistát is szankcionált volna, és megvizsgálná, hogy a lefoglalt orosz vagyont hogyan lehet az ukrán újjáépítésre fordítani.

A tagállamok hétfőn miniszteri szinten egyeztettek, hogy aztán az aprómunkát lepasszolják eggyel lejjebb, a tagállamok brüsszeli állandó képviselőinek, és a hivatalos igent elég legyen egy írásos eljárással rámondaniuk. Ez arra utalt, hogy nincsenek nagy viták, nem kell magasabb, politikai szintet berángatni, mint a miniszterek, pláne az állam- és kormányfők. A Politicónak diplomaták már a miniszteri találkozó előtt bizonygatták, hogy sínen van a szankciók elfogadása péntekig. Az uniós kvázi-külügyminiszter, Josep Borrell is derűlátónak tűnt a hétfői ülés végén, hogy a hét végéig – írásbeli eljárással – egyhangúlag elfogadják a büntetőintézkedéseket.

Fotó: Eric Vidal / Európai Unió

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek