Budapesti autóbuszok érkeztek Miskolcra, hogy mindig a legolcsóbb üzeműt tudják közlekedtetni

Megosztás

Hollósy András, Miskolc egyik KDNP-s önkormányzati képviselője kedden posztolt Facebook-videójában arról beszélt, hogy mivel a miskolci városvezetés Budapestről bérelt autóbuszokat, a bérleti díjak Karácsony Gergely zsebébe (!) vándorolnak. A meglehetősen egysíkú nyilatkozat kapcsán lapunk felkereste Miskolc város polgármesteri hivatalát, hogy részletes beszámolót kérjen az autóbuszok bérlésével kapcsolatban.

A Miskolc Holding Zrt. tagvállalata, az MVK Zrt., amelynek feladata a miskolci tömegközlekedés biztosítása, tizenhárom dízelüzemű autóbuszt bérelt a veszprémi V-Busz Kft.-től és a miskolci illetékességű HOMM Kft.-től – közölte velünk a hivatal sajtóosztálya. Az MVK weboldalán az olvasható, hogy az újonnan forgalomba került járművek között vannak budapesti “BKK-kék” járatok is.

CNG üzemű, azaz sűrített földgázzal hajtott busz. A gázár változásától függően néha ezt, néha a dízeleket, máskor az elektromosokat éri meg üzemeltetni

Amikor a járműbeszerzési stragégiával kapcsolatban kérdeztünk, lapunk a következő választ kapta:

– Az MVK a magas energiaárak okozta gazdasági nehézségek kezelésére tavaly egy válságtervet dolgozott ki, ennek egyik eleme a járműstratégia. Ezen belül megalkották a társaság járműbeszerzési , illetve a járműüzemeltetési tervezetet.

Stratégiánk lényege az, hogy hatékonyan üzemeltethető járművek beszerzése történjen meg, ilyenek például az elektromos buszok, vagy a kisebb befogadóképességű CNG buszok. A járműüzemeltetési tervezetben pedig az került meghatározásra, hogy a legköltséghatékonyabb üzemanyaggal közlekedő járműveket kell forgalomba állítani.  A jelenlegi energiaárak mellett elsődlegesen a villamosokat éri meg üzemeltetni, autóbuszok esetében sorrendben: az elektromos buszokat, ezt követően a dízel autóbuszokat, legvégül a CNG járműveket osztjuk be a forgalomba.

Az MVK egyaránt közlekedteti most is az elektromos, a dízel és a CNG üzemű járműveit. Mivel az MVK járműállománya széles hajtóanyag palettával rendelkezik, a közlekedési vállalat rugalmasan tud reagálni az energiaárak változására és azokat az autóbuszokat közlekedteti többet, amelyiknek olcsóbb az üzemeltetése. A dízel autóbuszok bérlése mellett azért döntött az MVK, mert a bérleti költség ellenére is éves szinten jelentős több tízmillió forintnyi üzemanyag megtakarítás érhető el – vázolták döntésüket a költségcsökkentéssel kapcsolatban.

Ha Karácsony Gergely zsebébe nem is feltétlenül vándorolnak „guruló forintok”, a miskolciak reménykednek abban, hogy a városvezetés és az MVK Zrt. képes lesz olyan mértékben konszolidálni a tömegközlekedésben jelenleg uralkodó kaotikus állapotokat, hogy az ő zsebükben több pénz marad a menetjegyek és bérletek megvásárlásakor.

Képek: MVK Zrt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek