LMP: A kormány áruba bocsájtja vizeinket

Megosztás

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának rendkívüli ülését kezdeményezi Keresztes László Lóránt, a bizottság elnöke, az LMP országgyűlési képviselője. 

A zöldek képviselője szerint súlyos kihívásokkal szembesülünk a vízkincsünk védelme érdekében, ahogy azt is, hogy hazánk vízgazdálkodása elhibázott, hiszen Magyarországról minden évben több víz folyik ki, mint amennyi beérkezik. Ahogy azt is tudjuk, hogy a víziközmű rendszer az összeomlás szélén van, a kormány politikája miatt veszélyben vannak a felszíni vizek, a tavak és a vizes élőhelyek is. A kormány ilyen helyzetben akar akkumulátor nagyhatalmat csinálni Magyarországból.

Keresztes szerint a kormány nem tesz mást, mint áruba bocsájtja a vízkincsünket, külföldi gyárak kedvéért, miközben az embereket nem kérdezték meg ezekről a beruházásokról, sőt  a kormány egyenesen azon dolgozik, hogy megakadályozza azt, hogy a polgárok elmondhassák a véleményüket, előlük szándékosan titkolják a legfontosabb információkat.

A zöldek képviselője szerint az elmúlt hetek közmeghallgatásai árulkodnak a kormány szándékairól, hiszen lehetetlen időpontban szervezték ezeket az eseményeket, vagy szándékosan szűk befogadó képességű helyekre tették őket. Az LMP többször is tapasztalta, hogy felkészületlen szereplőket küldött el a kormány, sok esetben meg sem jelentek az érintettek, sokszor pedig megtagadták a válaszadást a konkrét kérdésekre, mint amilyen a gödi szennyezés ügye. Keresztes hiába tette fel a kérdéseit az energaiügyi miniszternek, Lantos Csabának, a válaszokat megtagadták, azokat titkosították. 

Éppen ezért az LMP képviselője a fenntarthatósági bizottság elnökeként rendkívüli ülést kezdeményez, azzal a szándékkal, hogy Lantos Csaba és Szijjártó Péter miniszterek meghallgatására sor kerüljön. Erre a rendkívüli ülésre az akkumulátor szövetség képviselőit is meghívják, ahogy az érintett városok lakosságát is. Keresztes úgy véli, hogy látni kell azt, hogy a kormány tervei szerint ezeknek a gyáraknak mennyi lesz a pontos vízigénye, hogy a kormány milyen mértékben hajlandó kiárusítani vízkincsünket külföldi érdekeknek.

Az LMP szerint ami most történik, az rendkívüli veszélyeket hordoz, éppen ezért kezdeményeztek az ügyben országos népszavazást, valamint tüntetést szerveznek Debrecenbe február kilencedikére, 18 órától a Csapó utcába, ahová mindenkit szeretettel várnak, akiknek fontos a természeti kincseink megóvása.

Kapcsolódó cikkek