Ha egy szegény településre születtél, egész életedben szegény is maradsz

Megosztás

Minden korábbinál jobban meghatározza a saját sorsunkat, hol láttuk meg a napvilágot – derül ki a TÁRKI Társadalmi Riportjából.

A mobilitásról szóló tanulmányukban azt vizsgálják, mennyire örököljük szüleink társadalmi helyzetét, és mennyire választunk hozzánk hasonló párokat. A rövid válasz mindkét kérdésre: nagyon, aminek eredményeként generációról generációra egyre nehezebb előrelépni – szemlézte a tanulmányt a 444.hu.

A legfontosabb megállapítások:

  • A legidősebb korosztályban a férfiak 56 százaléka a szüleinél magasabb iskolai végzettséget ért el. A legfiatalabbaknál ez csak 32 százalék.
  • A legfiatalabbaknál a férfiak és a nők több mint fele nem tudott előrelépni a szülei végzettségéhez képest.
  • Minden korosztályra igaz, hogy az emberek kétharmada hasonlóan képzett párt választott magának.
  • Ha mégsem, az a fiatalabbaknál általában azt jelenti, hogy a nő végzettsége magasabb. Az idősebbeknél ez fordítva volt.

Az is kiderült, hogy a fiatalabb korosztályoknál erősödik az összefüggés, ami „egy hosszú távú, strukturális változásoktól független bezáródási folyamatra” utal, „egyre kevésbé véletlenszerű és rugalmas folyamatok uralkodnak Magyarországon”. A legfiatalabb korosztályban már a párkapcsolatban élő emberek harmadára igaz, hogy örökölte a szülei végzettségét, és ugyanabból a csoportból választott párt is.

A szerzők arra számítanak, hogy a társadalmi csoportok egyre inkább elkülönülnek majd egymástól, az erőforrások a hierarchia tetején összpontosulnak, növelve az egyenlőtlenségeket. A kevésbé fejlett térségekben mindez még súlyosabban fog jelentkezni.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek