Keresztes: “Ki kell szabadítani a vízgazdálkodást az agrár- és ipari lobbi szorításából”

Megosztás

Keresztes László Lóránt parlamenti képviselő és a Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke nyílt levélben fordult Novák Katalin köztársasági elnökhöz, melyben arra figyelmezteti, hogy azonnali lépéseket kell eszközölni Magyarország vízhiányának megfékezésében.

Elmondása szerint Magyarországon eddig egyetlen kormány sem volt képes felkészülni az éghajlatváltozás hatásaira, holott ezek tudományosan alátámasztott metódusai évek óta ismertek. Bírálta továbbá az ipar- és agrárlobbikat, véleménye szerint ki kell venni a kezükből az irányítást. A teljes levelet alább közöljük változatlan formában:

ORBÁN Viktor a beszédében egy szót sem szólt a vízhiányról, az egyre forróbb és hosszabb aszályos időszakokról, az éghajlatváltozás brutális hatásairól.

NOVÁK Katalin köztársasági elnök a Facebookon fohászkodott esőért…

Nyílt levelem Magyarország köztársasági elnökének:

Tisztelt Elnök Asszony!

Borzalmas aszály pusztít, elképesztő a vízhiány, a gazdák óriási bajban vannak. Kiszáradnak a tavaink, vízfolyásaink, még a nagy folyóink is rekordalacsony vízállást mutatnak. Ez a folyamat hosszú ideje felismerhető: egyre szélsőségesebb a csapadékeloszlás, csökken a csapadékmennyiség, egyre hosszabb, és forróbb aszályos időszakok következnek el. Kiszáradnak a mezőgazdasági területek, sivatagosodik az Alföld.

Mintha ez a súlyos válság nem lenne elég: hazánkban az összeomlás szélére került a víziközmű-ágazat, középtávon veszélyben van az ivóvízellátás, és a vízbázisok védelme. Nincs megfelelő védelme a természetes vizeinknek, képtelen a kormány védekezni vizeink szennyezése, kiemelten a határon átnyúló környezeti kockázatok ellen. A kormány olyan gazdasági ágazatokat emelt fel (kiemelt példaként az akkumulátorgyártást), melyek óriási vízigényűek, és súlyos kockázatokkal járnak a vízbázisainkra nézve.

Elnök Asszony! Cselekedni kell, a sok évtizedes tétlenség után! Az energiaválság igen súlyos jelenség, de a vízválság ennél sokkal veszélyesebb, és ez utóbbinak nem fog véget vetni egy háború befejezése. A helyzet súlyosságának felismeréséhez nem kell jövendőmondó képesség.

Magyarországon évtizedek óta egyetlen kormány sem (az Orbán-kormány sem) volt képes felkészülni az éghajlatváltozás hatásaira, annak ellenére, hogy a tudomány már megfogalmazta azt, amit tennünk kellene. A politikusok azzal ámítják magukat, hogy Magyarország víz-nagyhatalom, miközben a vízkincsünk 95%-át az átfolyó vizek teszik ki. Magyarországról több víz folyik ki, mint amennyi beérkezik, gyakorlatilag átfolyatjuk országunkon a vizeket. Magyarország lecsapolása folyik most is.

Valódi megoldást az hozhat, ha a tájak vízháztartását állítjuk helyre, hiszen csak az egészséges táj tudja biztosítani a növényei számára a kellő vizet. Tájainknak megvan az eredendő képessége a víz tárolására, tehát a vízbőséggel jellemző időszakok többletével kell kielégíteni a vízhiányos időszakok igényét. A vízlevezető vízgazdálkodás helyett vízmegtartó vízgazdálkodásra van szükség.

Az ehhez szükséges támogatáspolitika és beruházások mellett – az alapvető szemléletváltás érdekében – ki kell szabadítani a vízgazdálkodást az agrár- és ipari lobbi szorításából, és sokkal több forrást kell biztosítani a felszíni és felszín alatti vizeink védelme érdekében. Szorosabban kell együttműködnünk szomszédainkkal a Kárpát-medence természeti kincseinek, benne vízbázisaink védelmének érdekében, továbbá meg kell teremteni újra az egységes és önálló vízügyi ágazatot kormányzati szinten is.

Az LMP a fentieknek megfelelően számos javaslatot nyújtott be – évekkel ezelőtt.

Elnök Asszony! A vízválság kezelése sorskérdés, azonnali intézkedéseket követel. Kérem, vesse latba tekintélyét, és segítsen abban, hogy mint az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke, fórumot teremthessek arra, hogy a vízgazdálkodásban e fontos változásokat képviselő tudományos, szakmai és civil szereplőket egy asztalhoz tudjuk ültetni a döntéshozókkal.

üdvözlettel,

Keresztes László Lóránt,

a Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke

Kapcsolódó cikkek