Megmentették a közel 100 éves gólyafészket

Megosztás

Az Aggteleki Nemzeti Park munkatársainak tájékoztatása alapján Szikszón, az Asztalos közben van a járás és a régió legidősebb, élő – ezt azt jelenti, hogy minden évben “lakott”, ma is használt- kéményre épített gólyafészke, olvasható Sváb Antal polgármester bejegyzésében.

És úgy folytatja, hogy a napi feladatok – rezsi, beszámolók, költségvetés tervezése- mellett időt szakított erre az aprónak tűnő feladatra. Elvégezték a 90 éves fészek karbantartását, így biztonságban lesznek a tavasszal érkező lakók.

-Az évek során egyre magasabb lett, ám év elejére dőlni kezdett. Ezért a szakemberek lebontották és újjáépítették, írja a településvezető és azzal a kedves gondolattal zárja sorait, hogy 2023-ban is várják haza az “ingatlan tulajdonosait”!

Nagy munka volt (kép: Sváb Antal Facebook)

Köztudott, hogy az ártéri erdeink és vizes élőhelyeink megfogyatkozása miatt a fehér gólyák fészekrakási magatartása is megváltozott. Alkalmazkodtak az emberi jelenléthez, és villanyoszlopokra, kéményekre építik a közel egy méter átmérőjű, gallyakból álló fészküket. De nem raknak minden évben újat, inkább a korábban használt fészkek kora tavaszi tatarozása a jellemző. Ezt a munkát mindig a hím gólyák végzik, ezért körülbelül két héttel a tojók előtt érkeznek vissza. Az emberek is sokat segíthetnek a madaraknak, ha távollétükben szakértők segítségével ellenőrzik és ha szükséges karbantartják a fészket.

Kapcsolódó cikkek